Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
14 december 2010

Max van den Berg en Hans Gerritsen ontvangen Goud Volk

De commissaris van de Koningin, Max van den Berg, en gedeputeerde Hans Gerritsen hebben vanmorgen de complete serie Goud Volk ontvangen uit handen van samensteller Siemon Reker, hoogleraar Groninger taal en cultuur. Een serie van tien delen 'kopstukken uit de oude Groninger literatuur', vertaald en voorzien van een uitgebreide in- en uitleiding. De eerste vijf delen werden al in 2008 uitgebracht, onlangs rondde Siemon Reker de tweede serie af die vanaf deze week in de winkels ligt.

De waarde van deze cultuurschat werd tijdens de uitreiking onderstreept door de heren Van den Berg en Gerritsen (foto bijlage). Door de teksten in het Gronings én vertaald in het Nederlands parallel naast elkaar te kunnen lezen, bereikt de serie een breed publiek. Daarnaast is Siemon Reker gedurende het proces van samenstellen op een aantal nieuwswaardige feiten gestuit betreffende de door hem opgenomen auteurs zoals Jelte Dijkstra en Simon van Wattum.

Met de eerste serie Goud Volk belandde Reker op de shortlist van de Streektaalprijs 2008. Uit het juryrapport: "Met Goud volk ging in 2008 voor Siemon Reker een lang gekoesterde wens in vervulling: 'het succesvolste uit de vroegere Groninger letterkunde van heel de provincie toegankelijk te maken'. Geholpen door bureau In Ontwerp leidde het tot een uitzonderlijke fraaie cassette met vijf banden die een keuze uit een eeuw aan teksten omvatten. Bloemlezen is een kunst en Reker verstaat die kunst als geen ander. Alles wat hij voor Goud volk selecteerde, is essentieel - geen vullers, geen goedmakertjes, maar het ware goud." De tweede reeks Goud volk bestaat uit werk van o.m. J.H. Neuteboom, Jelte Dijkstra, Sien Jensema en Simon van Wattum.

Gezamenlijk beslaan de tien delen 2500 pagina's die zeer voordelig op de markt gebracht kunnen worden dankzij de steun van het Huis van de Groninger Cultuur, Het Prins Bernard Cultuurfonds en de Stichting J.B. Scholtenfonds.

Verkoop
De tweede serie Goud Volk (5-delig, hardcover in een cassette) is vanaf 16 december 2010 verkrijgbaar bij de boekhandel of via www.inboekvorm.nl. Winkelprijs: ¤27,50. Bij bestellen via de website worden verzendkosten in rekening gebracht. De afzonderlijke delen zijn eveneens los verkrijgbaar (¤ 7,00 per deel). Ook de eerste serie is nog leverbaar.

Goud Volk, tweede serie
ISBN 97890-77548-745
Auteur: Siemon Reker
Vormgeving: In Ontwerp, bureau voor vormgeving
Winkelprijs: ¤ 27,50

BESTELINFORMATIE:
E: info@inboekvorm.nl
T: 0592-308405
F: 0592-318953

-----------------------