Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ATP Event Experts waarschuwt voor overcapaciteit
NEDERLAND DOET HET GOED ALS CONGRESLAND

SCHIPHOL-RIJK, 14 december 2010 - Het gaat goed met Nederland als congresland. Voor zakelijke congressen staat ons land internationaal op de tiende plaats, voor niet-zakelijke congressen wordt op de internationale ladder een zesde plek genoteerd. ATP Event Experts, onder meer actief in het organiseren van congressen, waarschuwt echter voor de ongebreidelde uitbreiding van de congrescapaciteit in Europa. Het jaar 2010 werd wereldwijd gekenmerkt door een sterke uitbreiding van het aantal congreslocaties. De besluiten om die voorzieningen te bouwen zijn al jaren geleden genomen, nog voor de financiële crisis. En net nu ze klaar zijn, zakken de vooruitzichten voor 2011 in, aldus ATP op basis van onderzoek van ICCA, de International Congress and Convention Association (ICCA).

Ondanks de dreigende overcapaciteit elders in Europa, blijft Amsterdam in ons land de topstad voor internationale congressen. Het congrescentrum RAI heeft een volle agenda tot en met 2013, met 'reizende' evenementen. De RAI is de komende jaren dan ook een verzamelplaats van internationale anesthesisten, longartsen, orthopeden, oncologen, farmaceuten en apothekers, maar ook van glasvezelspecialisten en petroleum engineers.

Het economisch effect van congressen is groot. ATP Event Experts zegt hierover: 'Berekend is dat voor elke euro die wordt uitgegeven aan de RAI, er 7 euro's staan voor vervoer, overnachting en restaurants in Amsterdam. Bijna de helft van alle internationale corporate congressen in Nederland vindt in Amsterdam plaats. Tegenover de 98 die vorig jaar in Amsterdam werden gehouden, stonden er 23 in Rotterdam en 17 in Den Haag en Maastricht. De overige steden deden het een stuk minder goed. Zij wisten vorig jaar samen 119 congressen binnen te slepen en dat was bijna 9 procent minder dan in 2008.

ATP Event Experts ziet als PCO (Professional Congress Organiser) voor de komende jaren in ons land ook geen verslechtering. Al blijkt uit onderzoek dat de ICCA wereldwijd lagere aantallen deelnemers verwacht dan in 2010. Daar komt nog bij dat 44 procent van de organisatoren van congressen een teruggang signaleert in de inkomsten uit sponsoring door bedrijven. Er zijn overigens grote regionale verschillen. Voor Europa en zuidelijk Azië zijn de verwachtingen goed te noemen, terwijl sommige mondiale congressen een achteruitgang voorzien ten opzichte van 2010.


- Einde bericht -

Noot voor de redactie,