Gemeente De Wolden
Persbericht





Zuidwolde, 14 december 2010





De Wolden maakt het minima makkelijker


De gemeente De Wolden heeft deelgenomen aan het Traject Administratieve Lastenvermindering Bijstand 2010. Als gevolg hiervan heeft het college van burgemeester en wethouders meerdere besluiten genomen waardoor de administratieve lasten voor de minima in De Wolden verminderen. Dit heeft duidelijk voordelen voor inwoners en gemeente. Inwoners hoeven minder papieren in te vullen en de gemeente handelt de meeste aanvragen voor bijzondere bijstand binnen een week af.

Een van de genomen besluiten is het afschaffen van het 'Rechtmatigheidsonderzoekformulier' vanaf 1 januari 2011. Hierdoor hoeft bijna de helft van alle bijstandsgerechtigden maandelijks geen formulier meer in te vullen en op te sturen. Anderen hoeven alleen maar de relevante wijzigingen door te geven zoals inkomsten.

Daarnaast heeft het college het Beleidsuitvoeringsplan WWB 2011 vastgesteld. Concreet betekent dit minima bepaalde regelingen nog maar één keer hoeven aan te vragen. Voorbeelden van een dergelijke regeling zijn het sociaal participatiefonds en de langdurigheidstoeslag. Bij ongewijzigde omstandigheden maakt de gemeente vervolgens de bijdrage over zonder dat de betrokken inwoner er iets voor hoeft te doen.

Ook is het nu mogelijk om via dewolden.nl een aanvraag voor bijzondere bijstand in te dienen. Aanvragers moeten beschikken over een DigiD. Het Beleidsuitvoeringsplan WWB 2011 ligt ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis in Zuidwolde en het staat op dewolden.nl.


Indieningsvereisten teruggedrongen

De gemeente De Wolden scoort goed wanneer het gaat om het terugdringen van overbodige indieningsvereisten. Vereisten zijn bijvoorbeeld bewijsstukken die de gemeente vraagt als klanten een uitkering of een vergunning willen. Uit een onderzoek hiernaar bleek vorige week dat De Wolden als beste uit de bus komt van alle noordelijke gemeenten die aan het onderzoek deelnamen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.




Gemeente De Wolden