Ingezonden persbericht


Tijdschrift Kindermishandeling

Persbericht

15 december 2010
De stekker uit RAAK?

De regionale aanpak kindermishandeling lijkt op sterven na dood. In enkele RAAK-regio's is ruimte gecreëerd om door te gaan met de regionale aanpak kindermishandeling, maar in de meeste regio's is de toekomst zeer onzeker. Was het ministerie van Jeugd en Gezin een enthousiaste participant en subsidieverstrekker, het nieuwe kabinet heeft er (tot nu toe) geen stuiver voor over. Lees meer hierover in Tijdschrift Kindermishandeling.

Verder in het decembernummer van het Tijdschrift Kindermishandeling (3e jaargang nummer 4):

Interview met Amerikaanse arts-onderzoeker Vincent Felitti. 'Ziekmakend gedrag vindt zijn oorzaak grotendeels in wat wij als kind meemaken.' Dat zegt Vincent Felitti. Hij is wereldberoemd door zijn onderzoek naar 'Adverse Childhood Experience (ACE). Cultureel bepaalde meldcode. Het nieuwe kabinet wil een meldcode voor cultureel bepaald huiselijk geweld en kindermishandeling Dat staat in het regeer- en gedoogakkoord. 'Wij nemen deze term niet in de mond en werken daar niet aan mee.' Shaken baby syndrome in de praktijk. Met een goed getimede aanpak is het aantal gevallen van shaken baby syndrome (SBS) met 47 procent terug te dringen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, waarbij kersverse ouders informatie krijgen over SBS. TNO heeft de methode aangepast voor Nederland. De kraamhulp lijkt de aangewezen persoon. Komt een dronken moeder op de eerste hulp. Melden bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK)? In MC Haaglanden doen ze het wel, in AMC Amsterdam niet. Een discussie hierover. Britse kinderarts op de vingers getikt. Het Verenigd Koninkrijk is flink op de vingers getikt door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Bij een vermoeden van seksueel misbruik bij een 8-jarig meisje heeft een kinderarts te lang op vervolgonderzoek gewacht. Na enige dagen bleek dat ze aan een zeldzame huidziekte lijdt. De vader mocht in die dagen zijn dochter niet zien. Het Hof oordeelde dat de inbreuk in het gezinsleven buitenproportioneel was.

Het Tijdschrift Kindermishandeling is een vaktijdschrift voor alle praktijk- en beleids- medewerkers en onderzoekers die betrokken zijn bij de aanpak van en zorg rond mishandelde kinderen, hun ouders en plegers van kindermishandeling. Het tijdschrift verschijnt vier maal per jaar en wordt uitgegeven door de Augeo Foundation.

Het Tijdschrift wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie van deskundigen uit verschillende disciplines en werkvelden, ondersteund door een groep gerenommeerde vaste medewerkers en een redactieraad, bestaande uit autoriteiten uit beleid, onderzoek en praktijk. De journalistieke formule maakt het tijdschrift toegankelijk en de informatie bruikbaar voor een brede lezersgroep van professionals.