Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

14 december 2010

Jeugdwaterschapsbestuur wil betere afstemming tussen waterschappen en onderwijs

Jeugdwaterschapsbestuurder Willemijn van Norel (14 jaar) uit Bennekom presenteerde op 13 december de aanbevelingen uit het 'Manifest Jeugdwaterschap'. Dit deed zij aan de dijkgraven van Waterschap Veluwe en Waterschap Vallei & Eem. Willemijn is namens beide waterschappen afgevaardigde in het landelijke jeugdwaterschapsbestuur. Dit is in 2010 opgericht door de Unie van Waterschappen om watereducatie landelijk op de kaart te zetten.

Volgens Willemijn is het niet alleen belangrijk dat de Nederlandse jongeren beter weten wat de waterschappen zijn en wat ze doen, maar heel de wereld kijkt naar Nederland als het gaat om waterbeheer. "Op scholen gaat het over van alles en nog wat, maar het gaat bijna nooit over water, waterbeheer en waterschappen in Nederland. Het viel mijzelf op dat we het op school wel hadden over de overstromingen in China, maar er wordt niks verteld over ons Nederlandse waterbeheer."

Lerarenpanel en landelijke Waterschapsdag
Het jeugdwaterschapsbestuur adviseert een betere afstemming tussen waterschappen en leraren. Bijvoorbeeld door middel van een lerarenpanel. Daarnaast wil zij graag een Nationale Waterschapsdag organiseren. Deze dag zou een combinatie moeten worden van informatie, waterbewustzijn en amusement. Het jeugdwaterschap wil deze dag graag in samenwerking met jongeren organiseren. Een andere aanbeveling betreft het actief meedoen van waterschappen aan markten die middelbare scholen houden om vervolgopleidingen onder de aandacht te brengen van hun leerlingen.

Niet vanzelfsprekend
In het manifest staat hoe de Nederlandse waterschappen de jongeren er bewuster van kunnen maken dat het niet zo vanzelfsprekend is dat wij veilig, met droge voeten en schoon water in Nederland leven. En hoe de waterschappen hun werk beter bij jongeren onder de aandacht kunnen brengen. Daarnaast willen de waterschappen ook graag jongeren stimuleren te kiezen voor een studie en loopbaan in het waterbeheer/-management. Over deze aspecten heeft het jeugdwaterschapsbestuur zich de afgelopen maanden gebogen.