Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Voetbalfans momenteel 24 procent duurder uit
in Rusland dan in Nederland
Bezoekers WK 2018 betalen mogelijk hoge prijs

Amsterdam, 14 december 2010 - De beslissing van de FIFA om het WK voetbal in 2018 in Rusland te organiseren, heeft tot gevolg dat bezoekers van het toernooi diep in de buidel zullen moeten tasten voor een hotelovernachting. Voordat Rusland tot gastland werd verkozen, sprak de internationale voetbalorganisatie zich in een rapport uit over te dure hotels in Nederland en België. De hotelprijs in beide landen ligt echter, net als in de andere landen die een gooi deden naar de organisatie van het WK, aanzienlijk lager dan in Rusland. Dat blijkt uit de Hotel Price Index van boekingssite Hotels.com.

De gemiddelde hotelkamerprijs in Rusland bedroeg 131 euro in het tweede kwartaal van 2010. Daarmee is Rusland het op één na duurste land van Europa. Alleen in Zwitserland ligt de hotelprijs hoger. Bezoekers zouden voordeliger overnachten wanneer de keuze van de FIFA op Nederland en België zou zijn gevallen. De gemiddelde prijs van een hotelkamer in Nederland bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 106 euro en in België 96 euro. Ook in de overige landen die zich kandidaat stelden voor het WK 2018, Engeland (112 euro) en het samenwerkende Spanje en Portugal (beide 84 euro), ligt de gemiddelde hotelprijs aanzienlijk lager dan in Rusland.

Het WK 2018 wordt gespeeld in zestien verschillende stadions, verdeeld over dertien Russische steden. Vier van deze stadions komen in Moskou te staan. De Russische hoofdstad behoort al jarenlang tot de duurste bestemmingen ter wereld. Een hotelovernachting kostte er in het tweede kwartaal van 2010 gemiddeld 150 euro. Sint-Petersburg zal tijdens het WK het op één na grootste stadion herbergen. De gemiddelde prijs voor een hotelkamer in deze toeristische stad bedraagt 109 euro.

Naar verwachting zullen de hotelprijzen in Rusland in de aanloop naar het WK sterk stijgen. Voorafgaand aan het WK 2010 dat afgelopen zomer in Zuid-Afrika werd georganiseerd, steeg de gemiddelde hotelprijs in Kaapstad met 35 procent, van 80 naar 108 euro.

Einde persbericht. Dinsdag 14 december 2010.

Noot voor de redactie (