Gemeente Tilburg

14 december 2010

Gevolgen brand bedrijventerrein Lovensestraat
Opruiming van asbest door gecertificeerd asbestsaneerder; Aantal bewoners Lovensestraat wordt komende nacht opgevangen in Mercure hotel

Door een grote brand op het bedrijventerrein in de Lovensestraat is asbest vrijgekomen. De asbest is vandaag zo volledig mogelijk verwijderd door een gecertificeerde asbestsaneerder. Om 14.30 uur mochten bewoners een groot gedeelte van het afgesloten gebied weer betreden. Alleen de Lovensestraat (van de Molenstraat tot het kruispunt van de Javastraat) is nog afgesloten. Deze bewoners worden komende nacht opgevangen in het Mercure hotel in de binnenstad. Asbest De asbest is vooral neergekomen in het gebied tussen de Lovensestraat, Molenbochtstraat en de Koestraat. De hulpdiensten gaan vandaag nog in dat gebied steekproefsgewijs aanvullende metingen uitvoeren. Het kan daarom zijn dat de hulpdiensten ook bij u thuis metingen willen uitvoeren. Bewoners wordt geadviseerd in ieder geval niet in de achtertuin te komen, het kan zijn dat die namelijk nog vervuild zijn met asbestdeeltjes. In de andere straten in de wijk is de asbest zo volledig mogelijk opgeruimd. Bewoners kunnen ook daar e chter onverhoopt nog materiaal aantreffen. Dan moeten zij de volgende regels in acht nemen: Probeer blootstelling aan asbest te voorkomen; Probeer zo min mogelijk in het nog afgesloten gebied aanwezig te zijn. Ook niet met de auto en niet te voet; Heeft u het vermoeden dat er asbest in huis ligt, ga dit dan niet opzuigen met de stofzuiger; Heeft u het vermoeden dat er asbest in huis ligt? U kunt dit dweilen of afstoffen met een natte doek. Doe deze dweil of doek in een plastic zakje dat u afsluit. Voer het af als chemisch afval, naar de Milieustraat. Als u twijfels heeft of er asbest binnen is terecht gekomen, kunt u contact opnemen met de gemeente. Voor vragen over de brand en de opruiming van de asbest kunt u terecht op www.tilburg.nl of u kunt tot 21.30 uur bellen naar telefoonnummer 013 542 99 99. Voor meer informatie over de gezondheidsrisico's van asbest zie www.ggdwestbrabant.nl (zoekterm: asbest). Brand De brand woedde in een aantal loodsen op het bedrijventerrein. In die gebouwen zitten onder meer een houtopslag en een garagebedrijf. De brand werd om 01.20 uur op 14 december gemeld. Om 06.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Uit voorzorg evacueerde de gemeente enkele tientallen omwonenden uit een naburig appartementencomplex. Er waren geen gewonden.

Mensen in het gebied werden opgeroepen binnen te blijven. Het ging in eerste instantie om de zone binnen de Molenstraat, Besterdring, NS-plein, Enschotsestraat, Lovensestraat, Rosmolenplein en Ringbaan Oost. Gedurende de dag werd het afgesloten gebied, na verrichte metingen, verkleind. De in het (grens)gebied gelegen onderwijsinstellingen werden om ongeveer 12.30 uur vrijgegeven. Het gaat om peuterspeelzaal Den Bijstere (voorheen: 't Lobbeske), kinderopvang Sint Willibrord (voorheen: Anak Anak) en de basisscholen de Eerste Jan Ligthartschool, Den Bijstere en Yore.