Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 december 2010

Vragen van de leden Recourt en Marcouch (beide PvdA) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de behandeling mensen die mensen die zelf slachtoffer zijn geworden van een belager


1. Kent u het bericht "'Pak belagers aan"(Telegraaf 13 december 2010)?


2. Is het waar dat er per 1 januari 2011 een aanwijzing komt voor het Openbaar Ministerie met als inhoud dat "mensen die een belager van zich afslaan, zelf niet langer opgepakt?" Zo ja, hoe vaak per jaar worden mensen die slachtoffer zijn van een belager en zichzelf hebben verdedigd, zelf aangehouden? Worden mensen die zichzelf verdedigen daadwerkelijk altijd "automatisch direct aangehouden en in voorlopige hechtenis gezet"?


3. In hoeveel gevallen per jaar blijkt dat de persoon die uit zelfverdediging een belager aanpakte, achteraf ten onrechte verdacht te zijn geweest van het gebruiken van excessief geweld?


4. Deelt u de mening dat de politie of OM zelf in staat zijn om te beoordelen of iemand al dan niet in hechtenis moet worden genomen vanwege het vermeend gebruik van excessieve vormen van zelfverdediging? Zo ja, waarom stelt u dan toch bovengenoemde aanwijzing voor? Zo nee, waarom twijfelt u dan aan de professionaliteit van politie of OM?


5. Is de enkele stelling van de betrokkene dat hij lijf of goed verdedigde voldoende voor toepassing van de aanwijzing? Zo nee, aan welke criteria moet dan wel zijn voldaan ?


6. Kan deze aanwijzing het optreden van politie bij een (onoverzichtelijke) crisissituatie belemmeren? Zo ja. op welke wijze en kan dan niet beter worden volstaan met het expliciteren van de norm "bij twijfel of sprake is van eigenrichting gaat het voordeel van deze twijfel naar degene die lijf of goed verdedigt?"


7. Waarom wordt iemand ook na het inwerkingtreden van de nieuwe aanwijzing officieel wel nog als verdachte gekenmerkt ook al bent u van mening dat het "buitengewoon onrechtvaardig" is als een "feitelijk slachtoffer" als verdachte wordt behandeld? Deelt u de mening dat in geval iemand inderdaad slechts slachtoffer is, hij helemaal niet als verdachte te boek zou moeten staan? Zo ja, waarom laat u het dan niet aan het oordeel van de politie of OM over om iemand "te arresteren"? Zo nee, wat wordt dan wel bedoeld?