Provincie Noord-Holland


- Persbericht -

Voorbereidingsbesluit Wieringerrandmeer ingetrokken VVD ziet ruimte voor agrariërs

Haarlem, 13 december 2010

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 13 december 2010 hebben Provinciale Staten van Noord-Holland het voorbereidingsbesluit Wieringerrandmeer ingetrokken. De VVD ziet hierdoor weer ruimte voor met name landbouw, maar ook landgoederen en medisch toerisme ontstaan.

De gedeelten van de gebieden die oorspronkelijk onder het voorbereidingsbesluit vielen, zullen ter beschikking blijven aan agrariërs. Voor de gronden van de Provincie in het plangebied ziet de VVD naast landbouw ook mogelijke perspectieven in medisch toerisme en het realiseren van landgoederen.

De VVD wil de kracht van deze regio; de combinatie tussen de ruimte, frisse lucht, de mogelijkheden voor waterrecreatie en goede medische voorzieningen gebruiken om zorg én ontspanning voor zieke en oudere mensen én hun familie en verzorgers te combineren.

Ook het creëren van ruimte voor het aanleggen van grootschalige landgoederen (laagbouw woningcomplexen gelegen in ruim openbaar groen) ziet de VVD als een mogelijk idee om de landschappelijke schoonheid van Noord-Holland Noord te benutten. Dit soort landgoederen kunnen micro-economieën worden die de gehele regio versterken en aantrekkelijker maken. Het spreekt voor zich dat alle ideeën en ontwikkelingen alleen kunnen geschieden in overleg met de stakeholders.

De VVD vindt het cruciaal om het gebied nu niet op slot te zetten, waarbij in eerste instantie het agrarisch gebruik van het gebied wordt voortgezet. Daarnaast wil de VVD goed kijken naar nieuwe initiatieven zodat een impuls voor deze regio, op wat voor manier dan ook, mogelijk wordt.

Toelichting op intrekking voorbereidingsbesluit

Het voorbereidingsbesluit voor het Wieringerrandmeer werd op 15 maart 2010 vastgesteld door Provinciale Staten. Met het oorspronkelijke voorbereidingsbesluit werd voorkomen dat ontwikkelingen binnen het plangebied zouden plaatsvinden die het gebied mogelijk minder geschikt zou maken voor de realisatie van het geplande Wieringerrandmeer.

Tijdens Provinciale Staten van 15 november 2010 is door PS het besluit genomen om niet verder te gaan met het Wieringerrandmeer, waarmee het advies van Gedeputeerde Staten werd opgevolgd. De basis van het eerder beschreven voorbereidingsbesluit van 15 maart 2010 is door dit besluit vervallen.

Daarom is op 13 december in Provinciale Staten het voorbereidingsbesluit ingetrokken. De verlening van bouwvergunningen, aanlegvergunningen en de toestemming voor gebruiksveranderingen vallen vanaf nu weer onder de bevoegdheid van Burgemeester en Wethouders van de betreffende gemeenten.


---