Gemeente Maastricht

Buurt- en Stadspeiling onder ruim 42000 Maastrichtenaren

14 december 2010

Ruim 42000 huishoudens in Maastricht krijgen deze week de buurt- of de stadpeiling in de brievenbus. Het zijn uitgebreide vragenlijsten, waarop burgers kunnen aangeven hoe zij de stad of buurt beleven. De resultaten geeft het gemeentebestuur inzicht in de beleving en wensen van burgers en van ontwikkelingen in de stad. Verantwoordelijk wethouder Mieke Damsma roept burgers dan ook op om de vragenlijst in te vullen: "De mening van de burger is heel belangrijk om het toekomstige beleid van de stad vorm te geven", aldus de wethouder.

Het onderzoek vindt iedere twee jaar plaats. Eerdere stads- en buurtpeilingen waren er in 2004, 2006 en 2008. In de stads- en buurtpeiling worden vragen gesteld over vrijwel alle gemeentelijke beleidsterreinen zoals veiligheid, het voorzieningenniveau, sociale samenhang, onderwijs, wonen, afvalinzameling, sport, cultuur en mobiliteit.

Hoe worden deelnemers benaderd? De adressen voor de peilingen zijn door middel van een steekproef geselecteerd uit het bevolkingsregister van de gemeente Maastricht. Voor de stadspeiling zijn 1600 adressen nodig en voor de buurtpeiling 40.500 adressen. Deze aantallen zijn nodig om betrouwbare informatie te krijgen.

De geselecteerde adressen krijgen de brief en de vragenlijst toegestuurd. Het is ook mogelijk de vragenlijst digitaal in te vullen met behulp van een inlogcode, die vermeld staat in de brief. De gemeente biedt, indien gewenst, ook telefonische ondersteuning bij het invullen van de vragenlijst. De schriftelijk ingevulde vragenlijst dient uiterlijk woensdag 5 januari te worden teruggestuurd in de portvrije envelop naar de Gemeente Maastricht.

Kaartjes concert André Rieu Om deelname te stimuleren verloot de gemeente Maastricht onder de respondenten van de stads- en buurtpeiling tien maal twee vrijkaarten voor een concert van André Rieu op het Vrijthof in juli 2011.