Gemeente Meerssen


Persbericht van 14-12-2010

Gladheidsbestrijding Gemeente Meerssen 2010

De winter is dit jaar vroeg begonnen. Op 26 november hebben al de eerste strooiacties plaatsgevonden. Vorig jaar gebeurde dat pas op 15 december. Bij nacht en ontij zorgen de medewerkers van de gemeentelijke strooidienst ervoor dat wegen en fietspaden in de gemeente Meerssen vrij van gladheid worden gehouden.

Eenduidig beleid
Strooien roept altijd vragen en verwachtingen op. De gemeente Meersse hanteert daarom een duidelijk beleid. Uit praktisch en financieel oogpunt is het onhaalbaar in alle straten te strooien. De huidige strooiroutes zijn in 2004 door het college van B&W vastgesteld en sindsdien op basis van praktijkervaringen slechts op kleine onderdelen aangepast. Het aantal keren dat gestrooid wordt, is afhankelijk van het weer. Het strooibeleid is overwegend 'preventief'. Er wordt zoveel mogelijk gestrooid voordat het daadwerkelijk glad wordt. In het seizoen 2009/2010 waren er in totaal 76 keer strooibeurten. Dit seizoen hebben al 25 strooiacties plaatsgevonden.

Belangrijkste routes
De gemeentelijke gladheidsbestrijding beperkt zich tot doorgaande wegen, busroutes, hellende wegen, vrijliggende rijwielpaden, diverse wijkontsluitingswegen, een zeer beperkt aantal wegen die vanwege hun bestrating extra glad kunnen zijn en een beperkt aantal woonstraten in de buurt van scholen, bedrijven, verzorgingscomplexen en seniorcomplexen. De weglengte die de strooiwagens bestrijken is ca. 130 km. Hierbuiten strooien tractoren ca. 20 km aan rijwielpaden en wordt ook op kleinere wegen gestrooid ten behoeve met name schoolgaande jeugd. Gemeentelijke strooiroutes: klik hier. .

Noodscenario
Afhankelijk van weersvoorspellingen, toestand van wegen en onvoorziene omstandigheden (bijv. defect strooimaterieel of beperkte beschikbaarheid wegenzout) kan de gemeente besluiten om volgens het zogenaamde noodscenario te strooien. In dit geval wordt alleen op hoofdroutes, busroutes, bruggen en koudegevoelige locaties gestrooid. Als de noodscenario-route langere tijd van toepassing is, wordt dit zo spoedig mogelijk via de gebruikelijke kanalen / media bekendgemaakt.

2009: tekort wegenzout
In het afgelopen winterseizoen werd de noodscenarioroute in werking gesteld vanwege de beperkte beschikbaarheid van wegenzout. De beschikbare voorraden werden toen uit oogpunt van nationaal belang bij de leveranciers opgeëist door rijkswaterstaat en provincie. Gezien het aanhoudende winterweer is toen besloten om de belangrijkste wegen en wegen naar afgelegen woningen met een mengsel van zout/zand te strooien. Overigens is de gemeentelijke zoutvoorraad dit jaar opgehoogd. Of dat voldoende is, zal de praktijk moeten uitwijzen. Immers: niets is zo onvoorspelbaar als het weer.

Extra service voor senioren
Met ingang van dit winterseizoen laat de gemeente als extra service diverse paden en trottoirs rondom seniorcomplexen door de MTB sneeuwvrij maken. Voor het overige worden de inwoners opgeroepen het trottoir voor hun woning sneeuw- en ijsvrij te houden. Met name mensen die slecht ter been zijn, zullen u daarvoor dankbaar zijn!