Gemeente Utrecht


Kinderopvang duurder voor klanten Sociale Zaken door bezuiniging Rijk

Vanaf 2011 gaat het Rijk bezuinigen op de kinderopvang. Utrechtse ouders die cliënt zijn bij de dienst Sociale Zaken gaan dit merken. Inwoners met bijstand gaan in 2011 een eigen bijdrage betalen. Inwoners zonder bijstand, maar met een gemeentelijke vergoeding voor kinderopvang, gaan een (hogere) eigen bijdrage betalen.

Inwoners met bijstand krijgen nu (tot een wettelijk maximum) alle kosten van kinderopvang vergoed. Dit verandert in 2011 met de bezuiniging van het Rijk. Zij moeten dan een eigen bijdrage betalen die neerkomt op ongeveer ¤30,- per maand voor één kind (bij drie dagen opvang). Voor ieder volgend kind in de opvang komt er zo'n ¤10,- per maand bij. In Utrechht gaat het om ongeveer 180 ouders met bijstand van wie circa 70 % één kind in de opvang heeft en de rest twee of meer kinderen.

Inwoners met gemeentelijke vergoeding voor kinderopvang Inwoners zonder bijstand maar met een gemeentelijke vergoeding (dit zijn met name studenten) betaalden al een eigen bijdrage voor kinderopvang. Zij zien hun kosten stijgen naar ongeveer ¤60,- per maand voor éÇén kind. Voor ieder volgend kind in de opvang komt daar rond ¤30,- bij. Voorheen was ddit zo'n ¤37,- voor één kind en ¤67,- vo voor twee. In Utrecht gaat het hierbij om ongeveer honderd inwoners.

Wet kinderopvang
De Wet kinderopvang bepaalt dat gemeentes voor een aantal inwoners een deel van de kinderopvang betalen. Dit doet de gemeente bij ouders die geen werkgever hebben (en die dus geen werkgeversbijdrage voor de kinderopvang ontvangen), maar die wel kinderopvang nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan studenten of uitkeringsgerechtigden die een re-integratietraject volgen. De rijksbezuiniging voor 2011 betekent dat het Rijk minder meebetaalt aan de opvangkosten. Omdat de bijdrage van gemeente (of werkgevers) gelijk blijft, komen ouders te staan voor hogere kosten.