Vrije Universiteit Amsterdam

Het ontstaan en functioneren van georganiseerd GALT


* Startdatum: 14-12-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Formation and Function of Organized Gut Associated Lymphoid Tissue in Health and Disease


* Spreker: B.J. Olivier


* Promotor: prof.dr. R.E. Mebius


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Een nieuw type tertiaire lymfoïde weefsel GALT kan beschermend werken tegen chronische ontstekingsziekten van de darm. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Brenda Olivier.

In het maag-darmkanaal bevindt zich een enorme hoeveelheid lichaamsvreemde, maar onschadelijke, stoffen (antigenen) afkomstig van de normale darmflora en voedsel. Het afweersysteem in de darm heeft de lastige taak om tolerant te zijn tegenover de onschadelijke antigenen, maar tegelijkertijd bescherming te bieden tegen ziekteverwekkers. Om deze balans van tolerantie en bescherming in stand te houden bevinden zich in het maag-darmkanaal gespecialiseerde weefsels, `gut associated lymphoid tissue (GALT)' genaamd. Dit GALT biedt een unieke micro-omgeving waarin verschillende cellen van het afweersysteem en antigenen bij elkaar gebracht kunnen worden, en er op een efficiënte manier ofwel tolerantie, ofwel een afweerreactie kan worden opgebouwd.

Olivier onderzocht het ontstaan en functioneren van georganiseerd GALT in muismodellen tijdens de ontwikkeling vanaf ongeveer een dag voor de geboorte tot en met het volwassen stadium. Bij een chronische ontsteking van de dikke darm vormt zich een nieuw type GALT, het (tertiaire) lymfoïde weefsel. Het is momenteel nog niet duidelijk of dit tertiaire weefsel beschermend werkt, of juist schadelijk is. Olivier laat in een muismodel voor colitis zien dat dit tertiaire lymfoïde weefsel, samen met het GALT wat in de gezonde staat al voorkomt, een positieve rol zou kunnen hebben bij het onderdrukken van ontsteking en het klaren van infecties. Wanneer deze data geëxtrapoleerd zou kunnen worden naar de menselijke situatie zou het kunnen impliceren dat tertiaire lymfoïdeweefsels in de context van chronische ontstekingsziekten van de darm (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) beschermend zouden kunnen werken.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam