Vrije Universiteit Amsterdam

Vitamine D en skeletspierstructuur en -functie


* Startdatum: 14-12-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Vitamin D and skeletal muscle structure and function


* Spreker: J. Testerink


* Promotor: prof.dr. A. de Haan prof.dr. J. Rittweger


* Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Bewegingswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Vitamine D heeft op zich geen effect op skeletspieren. Omdat de calcium-, fosfor-, en bijschildklierhormoonbloedserumconcentraties worden gereguleerd door vitamine D, zijn waarschijnlijk een of meerdere van deze factoren belangrijker in de regulatie van spiermassa en spierfunctie dan vitamine D zelf. Vitamine D lijkt voornamelijk een indirect effect te hebben op de regulatie van spiermassa en -functie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Janwillem Testerink.

Vitamine D, ook bekend als zonlichtvitamine, heeft een belangrijke invloed op veel verschillende weefsels, zoals spierweefsel. Vitamine D-tekort bij de mens leidt tot een lagere maximale spierkracht. Verder is aangetoond dat een vitamine D- tekort veranderingen veroorzaakt in de samentrekkingseigenschappen van spieren. Daarnaast is de vitamine D-receptor (VDR) aangetoond in skeletspierweefsel, wat suggereert dat vitamine D een direct effect zou kunnen hebben op de genexpressie in skeletspierweefsel en de regulatie van de aanpassing van spieren.

Testerink verkreeg inzicht in via welke mechanismen vitamine D de structuur en samentrekkingseigenschappen van de skeletspier beïnvloedt. Hij deed dit door 1) de actieve vorm van vitamine D (1,25D) te verhogen bij volwassen en oude ratten, 2) ervoor te zorgen dat ratten een vitamine D tekort kregen (door middel van een dieet) 3) de invloed te bestuderen van 1,25D op gekweekte spiervezels van de Afrikaanse klauwkikker.

Om inzicht te krijgen in de onderliggende mechanismen waar vitamine D betrokken is bij de regulatie van spiermassa en kracht is een nadere studie van de effecten van deze factoren en hun interacties nodig.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam