Gemeente Dongen

Fitheidstest voor 60plussers

Publicatiedatum: 27-10-2010

In het kader van het project Senioren actief houdt de gemeente Dongen op woensdag 15 december 2010 in sporthal De Salamander een fitheidstest voor 60plussers. In de sportnota van de gemeente Dongen staat als actiepunt opgenomen dat het sport- en beweeggedrag van senioren bevorderd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat ouderen in Dongen minder bewegen dan ouderen in de rest van Nederland. Om sportdeelname te stimuleren, begint de gemeente het project Senioren Actief. Het project bestaat uit een fitheidstest én een informatiemarkt in De Salamander.

Om te weten hoe fit u bent en u te adviseren over welke bewegingsvorm het best bij u past, organiseert de gemeente Dongen een fitheidstest. Bij de fitheidstest wordt gekeken naar uw hartfrequentie, lengte, gewicht, bloeddruk, vetpercentage, lenigheid en uithoudingsvermogen. Alles geschiedt onder begeleiding van Sportservice Noord Brabant. Na afloop van de test krijgt u in een afrondend gesprek een beweegadvies op maat. De test duurt circa 1,5 uur.

Het nut van gezond bewegen
Hoe ouder mensen worden, hoe minder ze over het algemeen bewegen. Dat is jammer, want ook voor ouderen is bewegen van vitaal belang. Bewegen zorgt ervoor dat iemand zich lekkerder voelt. U voorkomt ermee dat u stijf wordt, uw botten broos worden en uw algehele conditie terugloopt. Verder is bewegen goed voor de spijsvertering, is het goed voor de bloeddruk en geeft het cholesterol minder kans. Mensen met artrose (slechte gewrichten) wordt sterk geadviseerd regelmatig te bewegen. Dit lijkt namelijk de verergering van artrose af te remmen.

Aanmelden
Wilt u een fitheidstest doen, dan kunt zich opgeven door de aanmeldstrook in de Informatiekrant van 28 oktober in te vullen en op te sturen naar: Gemeente Dongen, t.a.v. Ton Schakenraad, Antwoordnummer 10.050, 5100 VB DONGEN.
U kunt het aanmeldingsformulier uiteraard ook afgeven bij de centrale balie van het gemeentehuis, Hoge Ham 62 te Dongen. Aanmelden via e-mail: tschakenraad@dongen.nl behoort ook tot de mogelijkheden. U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 1 december 2010. Als u zich heeft aangemeld wordt u uitgenodigd voor de fitheidstest. In die uitnodiging staat het tijdstip van uw afspraak. De fitheidstest vindt plaats op 15 december 2010 in sporthal De Salamander.

Deelname aan beweegprogrammas
De kosten voor de fitheidstest bedragen 5,-. Dit bedrag moet u op de dag van de test betalen bij sporthal De Salamander. Voor de test kunt u het beste makkelijk zittende en niet-knellende kleding dragen.
Tijdens de fitheidstest zijn verschillende seniorensport aanbieders uitgenodigd die u kunnen informeren over hun sportaanbod. Ook kunt u zich aanmelden voor het senioren stimuleringsproject. Het project bestaat uit een 20tal lessen. De kosten hiervoor bedragen 60,-. De lessen worden opgebouwd vanuit de 0-situatie (geen ervaring met bewegen) naar het kunnen meedoen aan een reguliere activiteit van een Dongense sportaanbieder.

Nog vragen?
Heeft u nog vragen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met mevrouw Ivon Kolsteren 0162-383237 of de heer Ton Schakenraad 0162-383238 van de dienst WOB van de gemeente Dongen.