Gemeente Roerdalen


Vrijwilligers gezocht voor 'Hart voor hart in Roerdalen'

Op 15 december klinkt het startsein voor het project `Hart voor hart in Roerdalen'. Doel van dit project is een netwerk van vrijwilligers voor Burgerhulpverlening op te zetten. Zij kunnen in actie komen wanneer een hartstilstand ofwel een zogenaamde circulatiestilstand bij 112 wordt gemeld. Door in zo'n situatie snel te reanimeren kunnen mensenlevens worden gered. Inwoners die geïnteresseerd zijn, zijn van harte welkom tijdens de startbijeenkomst op 15 december. De bijeenkomst start om 19.30 uur in de grote zaal van Cultureel Centrum De Beuk in Posterholt.

Wethouder Jan Teuwen zal het officiële startsein van `Hart voor hart voor Roerdalen' geven. Vervolgens geeft de projectleider van de Regionale Ambulance Voorziening Limburg Noord (RAV LN) een presentatie. Deelnemers krijgen meer informatie over: wat het project precies inhoudt, wanneer en hoe iemand vrijwilliger kan worden en wat er van een vrijwilliger wordt verwacht? Ook inventariseert de gemeente hoeveel geïnteresseerden er zijn voor deelname aan het project en wie een opleiding wil volgen. Meer informatie over burgerhulpverlening kunt u ook vinden via de website www.burgerhulpverleninglimburg.nl.

Wie zoeken wij?
Wij zoeken vrijwilligers die kunnen reanimeren en/of een AED (Automatische Externe Defibrillator) kunnen gebruiken. Maar we zoeken ook inwoners die van plan zijn dergelijke diploma's te halen.

Daarnaast dient er een netwerk te komen van AED's in de gemeente Roerdalen die gebruikt kunnen worden door de burgerhulpverleners. Daarom roepen wij ook mensen en bedrijven op, die voor hun eigen medewerkers de beschikking hebben over een AED. Het zou mooi zijn als deze ook kunnen worden opgenomen in het systeem. Ook BHV-ers die zich zo nodig voor de buurt willen inzetten, kunnen in het systeem worden opgenomen.

Aanmelden informatieavond
Aanmelden voor de informatieavond `Hart voor hart in Roerdalen' kan via via e-mail of telefonisch via Servicepunt Roerdalen (0475) 538 888.

Hoe werkt de burgerhulpverlening?
Wanneer een melding van een (mogelijke) reanimatie via 112 binnenkomt bij de Meldkamer Ambulancezorg, sturen zij niet alleen twee ambulances op pad, maar worden ook de bij het netwerk aangesloten vrijwilligers gealarmeerd. Dit gebeurt via een sms-bericht. Er worden altijd twee groepen ingeschakeld. Een groep wordt opgeroepen om de basale reanimatie op te starten. De andere groep krijgt bericht om eerst een nabije AED op te halen. Op deze manier gaat er minder kostbare tijd verloren en kunnen meer mensenlevens worden gered.

Laatst bijgewerkt op 02-12-2010