Debat in Maastricht over Europa en Mensenrechten

07/12/2010 14:19

Europees Parlement Den Haag

Debat over Europa en Mensenrechten

Het Europees Parlement Bureau Nederland, in samenwerking met de Faculteit Rechten van de Universiteit van Maastricht, nodigt studenten uit deel te nemen aan een Engelstalig debat over Europa en Mensenrechten dat wordt georganiseerd in het licht van de uitreiking van de Sacharov Prijs door het Europees Parlement op 15 december.

De Sacharov Prijs voor de vrijheid van denken wordt ieder jaar door het Europees Parlement uitgereikt. De prijs is in 1988 in het leven geroepen om individuen of groepen te eren die zich in hebben gezet voor mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Dit jaar wordt de Sacharov Prijs uitgereikt aan Guillermo Fari(nn)as. De Prijs is genoemd naar de Russische atoomgeleerde en dissident Andrej Sacharov (1921-1981) die zich kritisch uitliet over het nucleaire programma van en onderdrukkingen in de Sovjet Unie. Eerdere winnaars zijn Nelson Mandela, Kofi Annan en Aung San Suu Kyi.

De debatavond is opgezet door het Europees Parlement om erachter te komen of jongeren de keuze voor de winnaar en de criteria van de Sacharov Prijs steunen. Studenten nemen deel aan een open debat over waarin de volgende vragen aan bod komen:

Wat maakt een recht een Mensenrecht?

Welke criteria zou het EP moeten toepassen in het kiezen van een winnaar van de Sacharov Prijs?

Wie zou jij zelf nomineren voor de Sacharov Prijs?

Wat zou de rol van het EP in Mensenrechten moeten zijn?

Zou er een Europese ambassadeur voor Mensenrechten moeten komen?

Het debat zal worden geleid door Alexander Mayhew. Aan het einde van het debat zullen studenten stemmen op de kandidaat die volgens hen de Sacharov Prijs verdient.

Het debat vindt plaats op woensdag 8 december 2010 in de Statenzaal van de Universiteit van Maastricht van 18.00 tot 20.00. Na het debat is er een borrel in de Common Room. Aanmelden voor het debat kan per email: r.jorritsma@maastrichtuniversity.nl. Meer informatie over de Sacharov Prijs, Guillermo Fari(nn)as en anderen genomineerden is te vinden via www.europarl.europa.eu.

http://www.europarl.europa.eu