KRO

In KRO's Goudmijn het verhaal van kerstgekke Marie

Uitzenddatum: 15/12/2010

In KRO's Goudmijn (18.25 uur op Ned.2) het verhaal van de 68-jarige Marie van Herpen uit Den Bosch die helemaal bezeten is van kerst. Het hele jaar bereidt ze zich erop voor. Zo knutselt ze versieringen in elkaar, timmert ze kerststalletjes en verheugt ze zich op het uitpakken van de inmiddels 53 dozen vol kerstspullen. Haar huis is nu al tot de nok versierd en de kersttafel is al gedekt. De buren, die haar echte verhaal niet kennen, lachen om de `kerstgekke' Marie maar dat interesseert haar niet, want zij weet wel beter. In Goudmijn vertelt Marie voor het eerst haar eigen, waargebeurde, kerstverhaal.

Josephine Johanna Maria werd in 1942, nog geen twee weken oud en gewikkeld in doeken, te vondeling gelegd bij een klooster. Een in de buurt gelegerde soldaat, wiens vrouw geen kinderen kon krijgen, nam haar mee in een sinaasappelkistje. "Hier hedde un jong!", zei hij tegen zijn vrouw. En zij noemde haar Marie. Hoewel haar pleegouders niets aan kerst deden werd Marie al als heel klein meisje bevangen door het kerstgevoel.

Daarnaast is deze uitzending het aangrijpende verhaal van Wendeline en Marcel te zien. Zij werden in 2004 op vakantie in Sri Lanka in hun auto overvallen door de Tsunami en ingesloten door een muur van water. Ze willen nog naar een brug vluchten, maar die stort in. De brokstukken krijgen ze over zich heen en moeten vechten voor hun leven. Vooral Marcel raakt ernstig gewond. Maar ze hebben ook geluk. Na de vloedgolf staat de auto er nog en hij start nog ook. Geluk dat wellicht te wijten is aan een cadeautje van een bosmonnik die ze enkele dagen daarvoor bezochten. Hij gaf hen bij hoge uitzondering een rietje met geluksolie; bescherming tegen het kwaad.

Tot slot deze uitzending ook het verhaal van Willem Aanstoot die de handtekeningen van zijn dochters zo afschuwelijk lelijk vond dat hij zelfs een bedrijf in handtekeningen oprichtte. Hij wil dat heel Nederland een mooie handtekening aanneemt. "Sinds het schrijfonderwijs in Nederland is afgeschaft, gaan kinderen steeds lelijker schrijven", aldus Willem. "Een logische gevolg is dat hun handtekening er ook niet uitziet, terwijl dat juist je visitekaartje moet zijn".

KRO's Goudmijn, woensdagavond 15 december om 18.25 uur op Nederland 2 en elke zondagavond om 18.00 uur op Radio 2.