Vrije Universiteit Amsterdam

Biomarkers indicatie voor vrije radicalen


* Startdatum: 15-12-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Selective Derivatization Reagents for the Determination of Oxidative Stress Biomarkers by Liquid Chromatography-Mass Spectrometry


* Spreker: M. Eggink


* Promotor: prof.dr. H. Irth prof.dr. W.M.A. Niessen


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Mark Eggink ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek chemische stoffen (labels) die specifiek met bepaalde biomarkers reageren, zodat deze biomarkers makkelijker gedetecteerd kunnen worden. Deze labels zijn zo gemaakt dat ze met behulp van geavanceerde meetapparatuur een eerste aanwijzing geven over de verhoogde concentraties vrije radicalen en indirect een indicatie kunnen geven van een ziekte. Ziekten kunnen zo in een vroeg stadium worden opgespoord, voor er andere fysieke aanwijzingen zijn. Daarnaast is de methode zeer patiëntvriendelijk, omdat de biomarkers in urine worden gemeten.

Bij bepaalde ziektes, zoals alzheimer, reumatische artritis, diabetes mellitus, parkinson en atherosclerosis worden er in het lichaam veel vrije radicalen gevormd. Deze deeltjes kunnen snel met cellen reageren, en deze beschadigen de cellen dan. Het afweersysteem beschermt het lichaam normaal gesproken tegen deze vrije radicalen, maar bij ziekte kan het afweersysteem dit niet meer aan, en zullen er op grote schaal cellen worden beschadigd. Deze cellen breken af en worden via bloed en/of urine afgevoerd. Vrije radicalen kunnen nauwelijks in het bloed worden gemeten, maar de concentratie van de afgebroken cellen wel. De afgebroken cellen zijn een indicatie voor een ziekte, en daarom worden deze afgebroken cellen biomarkers genoemd, deze zijn in een hele lage concentratie aanwezig.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam