Gemeente Zoetermeer

Tweede debatwedstrijd tussen Zoetermeerse scholen

Stadhuis Zoetermeer
Op woensdag 15 december vindt de tweede in een reeks van drie debatwedstrijden tussen Zoetermeerse scholen plaats in de raadzaal van de gemeente. De inzet? De eer en een grote beker. Gemeenteraadsleden zitten in de jury en Mariëtte van Leeuwen (wethouder Jongeren) opent het debat om 9.00 uur.
Deelnemende scholen
De debatten zijn in drie categorieën: het Voortgezet Onderwijs, het Middelbaar Beroepsonderwijs en het Primair Onderwijs. Het Voortgezet Onderwijs begon al op 15 november. Nu tonen het Da Vinci, de Kopklas Zoetermeer, de Meester Verwersschool en de PassePartout van het Primair Onderwijs hun debattalent. Op 27 januari is het de beurt aan het ID College van het Middelbaar Beroepsonderwijs.

Stadhuis van Democratie
De debatcompetitie is een onderdeel van het programma 'Stadhuis van Democratie'. De gemeente biedt dit programma kosteloos aan scholen aan. In oktober werden debattrainingen voor docenten georganiseerd. De docenten gingen daarna tijdens hun eigen lessen aan de slag met debatteren. Op die manier bereiden zij de leerlingen voor om mee te doen aan de debatcompetitie.

Politiek begrijpelijker voor jongeren
Jongeren leren om te debatteren heeft veel voordelen. Het stimuleert ze om na te denken over maatschappelijke thema's. Het bevordert wederzijds begrip, doordat zij een onderwerp vanuit verschillende oogpunten bespreken. Bovendien leren jongeren op een leuke manier hoe politiek werkt. Daardoor wordt het voor hen begrijpelijker. Al deze aspecten zijn voor de gemeente reden om het programma 'Stadhuis van Democratie' aan te bieden aan de scholen.