Gemeente Schagen

âBen ik mantelzorger? Dat doe je toch gewoon!â

âSinds ik voor mijn vader zorg, is alles veranderd. Zeg maar eens âneeâwanneer hij weer eens in een hachelijke situatie zit. Dan draaf ik op. Ik woon het dichtst bij, mijn broers en zusters moeten hele afstanden afleggen. Natuurlijk hou ik van mijn vader, ik doe alles voor hem. Maar ik heb ook mijn eigen leven, mijn eigen gezin en dan komt het ook wel eens niet uit.

Op een gegeven moment ben ik met mijn vader om de tafel gaan zitten. We hebben gekeken wie er in de omgeving nog meer wat voor hem zou kunnen doen. Toen vertelde hij dat de buren ook pas geleden hadden aangeboden om hem af en toe naar de dokter te rijden. Met de buren is nu afgesproken dat zij wat meer een oogje in het zeil houden. Met mijn broers en zusters is een schema gemaakt. Zo komt er nu elk weekend in elk geval één van de kinderen langs. Daarnaast heb ik het Steunpunt Mantelzorg gevraagd om met mij door te nemen wat er nog meer mogelijk is, ook voor in de toekomst. Dan weet ik waar ik terecht kan voor hulp en ondersteuning. Zij hebben mij geadviseerd om een thuisabonnement bij Wonen Plus Welzijn af te sluiten. Dan kan mijn vader bellen als er een klusje in huis of in de tuin gedaan moet worden. Ook kunnen zij ervoor zorgen dat er een boodschapje gedaan wordt. Ik ben er ook achter gekomen dat ook anderen best wat willen betekenen, alleen moet je dit wel durven vragen. Ik heb wat meer tijd voor mijn gezin en voel me ook rustiger nu ik weet dat ook anderen mijn vader in de gaten houden en niet alles op mijn schouders rust. Zo zie je maar, dat enkel de stap zetten om anderen te vragen het leven zoveel prettiger maakt.â

Laat u goed informeren!
Zorgt u voor een ziek of gehandicapt familielid, partner, ouder, kind, buur of vriend(in)? Weet dan dat u er niet alleen voor staat. Verschillende organisaties ondersteunen u kosteloos. Bel! Het werkt!

Wonen Plus Welzijn
Biedt: praktische ondersteuning, dagbesteding thuis en ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorger, CVA-groepen.
Telefoon: 0224-273140 (ma t/m vr 8.30-17.00 uur) E-mail: info@wonenpluswelzijn.nl
Website: www.wonenpluswelzijn.nl

Steunpunt Mantelzorg Kop van NH
Biedt: advies en begeleiding, praktische hulp en emotionele steun. Telefoon: 0223-661670 (ma t/m vr 9.00-12.00 uur) E-mail: steunpuntmantelzorg-kvnh@omring.nl
Website: www.omring.nl

Mantelzorgmakelaar
Biedt: praktische hulp door het overnemen van regeltaken. Telefoon: 072-5627618 (ma t/m vr 8.30-17.00 uur ) E-mail: info@mantelzorgmakelaar.nl
Website: www.mantelzorgmakelaar.nl

Humanitas
Biedt: vrijwillige thuishulp ter ontlasting van mantelzorger. Telefoon: 0223-617422 (di t/m vr 9.00-12.00 uur) E-mail: humanitas.denhelder@hetnet.nl
Website: www.humanitas.nl/afdeling/kopvannoordholland.nl