MBO raad

Europese onderwijsministers maken zich hard voor kwaliteit beroepsopleidingen

14-12-2010 - De Europese onderwijsministers hebben tijdens de lancering van het Brugge Communiqué op 7 december hun steun uitgesproken voor het verbeteren van de kwaliteit van beroepsopleidingen. De onderwijsministers maken zich hard voor een betere voorbereiding op en doorstroom naar de arbeidsmarkt. Ook werd er een actieplan voor de komende vier jaar opgesteld.

In het Brugge Communiqué worden de grote lijnen van het Europese beleid voor de komende jaren, de EU2020 agenda, geschetst. Het communiqué roept lidstaten op de volgende prioriteiten te realiseren:
* Maximale toegang tot levenslang leren;

* Meer mobiliteit in beroepsopleiding;

* Betere afstemming op de arbeidsmarkt;

* Inclusie en toegang voor personen met een handicap;
* Stimuleren van creatief, innovatief en ondernemend denken.

Opvallend is de beslissing van de Nederlandse regering om de bekostiging voor 30+-opleidingen stop te zetten. Dit staat haaks op de oproep van het communiqué met betrekking tot levenslang leren.

Betrokkenheid onderwijs
Europese verenigingen EfVET, EVTA, EVBB en EUproVET kregen voor het eerst in de historie de mogelijkheid een gezamenlijke verklaring over het belang van het beroepsonderwijs en de cruciale rol van de onderwijsinstellingen te presenteren. Zij deden daarnaast aanbevelingen voor de EU2020-agenda. Namens EUproVET was René van Schalkwijk aanwezig.Tot op heden zijn de onderwijsinstellingen nooit structureel betrokken geweest bij het beleid.

Bijlagen
Brugge Communiqué (originele versie)
Brugge Communiqué (Nederlandse vertaling)
Verklaring onderwijsaanbieders

Meer informatie
Manfred Polzin: 0348 - 75 35 52 of m.polzin@mboraad.nl

Bron/Auteur: