Gemeente Soest

Wie wint de Cultuurprijs 2010?

15 december 2010

De genomineerden voor de Cultuurprijs 2010 van de gemeente Soest zijn bekend.

Vrijdagavond 28 januari 2011 is het zover. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis zal door de wethouder van Cultuur, mevrouw R.T. Coppes, de Cultuurprijs 2010 worden uitgereikt.

Om het culturele klimaat in Soest te bevorderen wordt een cultuurprijs uitgereikt aan een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de cultuur of het culturele leven in Soest. De winnaar ontvangt een bedrag van EUR 1.500,- en een glasplastiek van Bert Grotjohann.

De jury van de Cultuurprijs Soest heeft drie volgende genomineerden voor de Cultuurprijs 2010 gekozen:

Soestvrijstaal

In Soest was er tot kort weinig voor jongeren vanaf 14 jaar. Soestvrijstaal ontwikkelt in Soest en omgeving een jongerencultuur waar talentontwikkeling, podiumavonden in o.a. Artishock, een festival in Cabrio centraal staat. Daarnaast zorgt men voor een ontmoetingsplek. Het lukt Soestvrijstaal om een vaste kern van jongeren aan zich te binden, zowel in de organisatie als in talentontwikkeling. Zo wordt Soestvrijstaal gedragen door jongeren.

JJ & de Bietelettes

JJ & de Bietelettes zijn een ludiek stel muzikanten, bestaande uit drie zangeressen en drie instrumentalisten. De leden van deze vrolijke club, die allen uit Soest komen, hebben de beroemde Beatles-liedjes op geheel eigen wijze voorzien van nieuwe zelfgemaakte Nederlandse teksten. Ze hebben ze overgoten met een flinke dosis humor, waarbij enige zelfspot niet geschuwd wordt.

Voorzien van eigen arrangementen worden de liedjes met ludieke sketches aan elkaar geregen tot een geheel, waarbij het publiek van het begin tot het einde vermaakt wordt.

Historische vereniging Soest/Soesterberg

De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft na jaren van intensieve voorbereiding een fraai geïllustreerd boek uitgegeven over de geschiedenis van Soest en Soesterberg in de zeventiende en achttiende eeuw. Daarnaast zorgt de Historische vereniging ervoor dat historische informatie makkelijk toegankelijk voor een breed publiek wordt.

Zo zijn de levensverhalen van oudere inwoners van Soest en Soesterberg op www.oudsoest.nl te horen. De publicatie van deze levensverhalen is een onderdeel van een digitaliseringsproject dat door de historische vereniging samen met andere instellingen in 2010 is gestart en ook in 2011 zal worden voortgezet.

Een andere historische bron die via de website ontsloten is betreft een handgeschreven boek van Ds. Bos over de geschiedenis van Soest en Soesterberg dat geschreven is in het begin van de vorige eeuw. Tenslotte kan ook nog worden vermeld de publicatie op de website van het boek "Soest onder vuur" als luisterboek.

De Soester cultuurprijs wordt toegekend door het college van burgemeester en wethouders. In de jury hebben als vaste leden zitting Aad Post, Jolanda aan de Stegge en Anita Vreugdenhil. Daarnaast wordt deze aangevuld door Wim de Kam (Museum Oud Soest, winnaar Publieksprijs 2008), Mint Faas (St. Kunstroute `Kunst en Bedrijven', winnaar Cultuurprijs 2008) alsmede André Roest en Rainoud van Dorresteijn (Groot Gaesbeeker Gilde, winnaars van zowel de Cultuurprijs en Publieksprijs 2009).

Vorig jaar werd de cultuurprijs voor de tiende keer uitgereikt. Tijd om stil te staan bij de wijze waarop de nominaties en de winnaar van de cultuurprijs en de publieksprijs tot stand komen.

De eerste veranderingen zijn inmiddels ingevoerd. De publieksprijs is vervangen door een twee- jaarlijkse stimuleringsprijs. Ook de cultuurprijs wordt een tweejaarlijkse prijs en het aantal nominaties is inmiddels teruggebracht van zeven tot drie.