Gemeente Echt-Susteren


Onthulling glas-in-loodramen Gemeentehuis

Â

Wethouder Pustjens heeft op dinsdag 14 december glas-in-loodramen, van Echter kunstenaar Jacques Verheijen, op het gemeentehuis in Echt officieel onthuld. Naar aanleiding van de berichten over de eventuele sloop van de voormalige LHNO-school aan de Emmastraat heeft de Stichting Kruisen en Kapellen Echt de gemeente Echt-Susteren benaderd om de glas-in-loodramen, aanwezig in het trappenhuis van de school, die door de Echter kunstenaar Jacques Verheijen zijn gemaakt, veilig te stellen. Deze hebben nu hun plek gevonden in het Atrium van het gemeentehuis.

Â

Om deze ramen in een gebouw aan te brengen bleek niet mogelijk. In overleg met de gemeente Echt-Susteren en pastoor R. Kanke van de Pius X parochie is daarna besloten, de ramen te plaatsen in het Atrium van het gemeentehuis en in de Pius X kerk.

Â

Over de kunstenaar

Jacques Verheijen werd 5 februari 1911 in Echt geboren. Reeds in zijn kinderjaren werd op de lagere school zijn tekentalent al opgemerkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij op 17-jarige leeftijd als ornamentschilder werd aangenomen door glazenier Jean van Rooyen in Roermond. Hier deed hij gedurende 7 jaar ervaring op terwijl hij in de avonduren de akten tekenen en schilderen behaalde aan de School voor Nuttige en Beeldende Kunst te Roermond. In 1935 vestigde hij zich als zelfstandig kunstenaar met een eigen atelier aan de Doktersweg in Echt. In een artikel, gepubliceerd in het Echter Weekblad van 1 september 1935, breekt de schrijver F. Smeets een lans voor het opkomende talent van J. Verheijen die al in diverse gemeenten gewerkt heeft en nu een opdracht heeft gekregen voor het maken van een raam in de trappenhal van de nieuwe pastorie aan het Vrijthof, voorstellende de Goede Herder.

Â

Nationaal en internationaal

Jacques Verheijen heeft talrijke belangrijke kunstopdrachten uitgevoerd in binnen- en buitenland. o.a. in Canada, Indonesië, België, Duitsland, Gabon en Ghana. In Echt zijn glasschilderwerken aanwezig in de kapel Schilberg (1940), parochiekerk Pey, St. Landricuskerk Echt, Pius X kerk en verder in Geleen, Thorn, Valkenburg, Schinveld, Heel, Maasbracht en Mustergeleen. Jacques Verheijen heeft echter niet alleen religieuze opdrachten gekregen voor kerken, kloosters en kapellen maar heeft ook veel profaan werk gemaakt. Hij was een veelzijdig kunstenaar. Een voorbeeld is het werk dat onthuld wordt in de hal van het gemeentehuis en de Pius X kerk. Jacques Verheijen overleed te Echt op 20 augustus 1989.

Onderschrift foto:
Wethouder Pustjens onthult In het bijzijn van familieleden van de Echter kunstenaar Jacques Verheijen de glas-in-loodramen op het gemeentehuis in Echt.

Â