Gemeente Ede

woensdag, 15 december 2010

Nationale Naturalisatiedag in raadhuis Ede

Nieuwe Nederlanders in de gemeente Ede zijn woensdag 15 december uitgenodigd om in het raadhuis Nationale Naturalisatiedag te vieren. Het gaat om mensen die de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen én om mensen die de ceremonie verplicht moeten bijwonen om in aanmerking te komen voor het Nederlands Staatsburgerschap.

Burgemeester Cees van der Knaap heeft zo'n 125 inwoners die sinds januari 2010 de Nederlandse nationaliteit al hebben gekregen uitgenodigd en 21 inwoners die hun paspoort nog moeten krijgen. Tijdens de bijeenkomst wordt de verlening van het Nederlanderschap gevierd.

Ceremonieel

De ceremonie heeft voor een deel van de aanwezigen een officieel karakter. De verkrijging van het Nederlands Staatsburgerschap is immers gekoppeld aan de naturalisatieceremonie. Nieuwe Nederlanders zijn daarom uitgenodigd. Ede organiseert regelmatig naturalisatieceremoniën. Woensdag zijn ook de mensen uitgenodigd die al eerder dit jaar een ceremonie hebben gevolgd.

Welkom

Burgemeester Van der Knaap besteedt tijdens de ceremonie aandacht aan de betekenis van de Nederlandse nationaliteit, waarvan democratie, het gelijkheidsprincipe en het kiesrecht belangrijke pijlers zijn. De burgemeester zal ook stilstaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlands staatsburgerschap horen.