Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 15 december 2010

UvA-wiskundige naar buitenland met Rubicon-subsidie

Gepubliceerd op 15 december 2010
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Fernando Mario de Oliveira Filho van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een subsidie uit het programma Rubicon toegekend. Dankzij Rubicon kunnen pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Buitenlandse onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek in Nederland verrichten.

De Oliveira Filho, die in 2009 aan de UvA promoveerde, gaat 24 maanden onderzoek doen aan het Institut für Mathematik van de Technische Universität Berlin. Met zijn onderzoek, getiteld Optimalization methods for extremal geometry, richt hij zich op optimalisatiemethodes. Deze hebben in de afgelopen vijftig jaar hun weg gevonden naar het alledaagse leven, waarbij ze disciplines als logistiek en economie fundamenteel veranderden. De Oliveira Filho gaat onderzoeken hoe deze methodes uitgebreid kunnen worden om om te gaan met problemen in andere takken van de wiskunde, zoals de geometrie.

In totaal dienden 161 jonge onderzoekers een aanvraag in, 31 van hen ontvangen nu een Rubicon. De kandidaten ontvangen de beurs bovenal vanwege de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van de onderzoeker en die van het gastinstituut.

De onderzoekers, die een half jaar tot twee jaar naar het buitenland gaan, krijgen een onkostenvergoeding afhankelijk van de gekozen bestemming. Iedere ronde stelt NWO in totaal 1,7 miljoen euro beschikbaar voor Rubicon.