D66

woensdag 15 december 2010

Kabinet, kom met jaarlijkse bezuinigingsmeter

D66-Kamerlid Wouter Koolmees wil van het kabinet een jaarlijkse update over hoeveel van de achttien miljard euro aan bezuinigingen het kabinet heeft gerealiseerd. Dat stelt de sociaal-liberaal vandaag voor tijdens het debat over de Najaarsnota.

Feiten op tafel

Koolmees: "Ik wil de feiten op tafel. Het kabinet bezuinigt tot 2015 met achttien miljard euro om Nederland weer op de rails krijgen. Dat is zelfs de belangrijkste ambitie van het kabinet. Dan hebben we ook het recht om te weten hoe ver ze met hun doelen zijn. Een jaarlijkse bezuinigingsmeter tijdens de begroting en op Verantwoordingsdag in mei geeft mij de kans het kabinet te controleren."

Visieloos

Het kabinet neemt 119 maatregelen om de bezuinigingen bij elkaar te sprokkelen. "Achttien miljard euro bezuinigen was één van de belangrijkste piketpaaltjes van de VVD. Nu staat er slechts tien miljard euro aan visieloze bezuinigingen. Nog geen orde op zaken dus. Ik wil niet dat de toekomst onze rekening betaalt. Daarom wil ik het kabinet ieder jaar kunnen bedanken, of af kunnen rekenen op resultaat," aldus Koolmees.