Koninklijke Schouwburg compleet gestript voor Faust I & II

15/12/2010 12:00

Het Nationale Toneel (NT)

Om ruimte te kunnen bieden aan het gigantische decor van de theatermarathon Faust I? wordt op maandag 3 januari de grote zaal van de Koninklijke Schouwburg compleet verbouwd. Ruim 300 stoelen worden dan stuk voor stuk, onderdeel voor onderdeel gedemonteerd. Ze zullen dan voor de duur van drie maanden in containers worden opgeslagen.

Vervolgens wordt de kale zaal weer opgebouwd met een catwalk van 20 meter en een enorme steigerconstructie van 10 meter hoog en 18 meter breed. Kortom de hele zaal wordt benut, zodat de vele decorwisselingen, special-effects en videoprojecties optimaal tot hun recht komen. Voor het publiek belooft het een bijzondere ervaring te worden. Zoals Faust (Jaap Spijkers) en Mefisto (Stefan de Walle) door de tijd reizen zo verplaatst het publiek zich tijdens de verschillende delen door de zaal. Hen wacht een duizelingwekkende reis door drieduizend jaar cultuurgeschiedenis.

Directeur Oscar Wibaut van de Koninklijke Schouwburg: "Dit is de eerste keer dat onze zaal zo grondig wordt verbouwd voor een toneelstuk. Ik heb ons huisgezelschap het Nationale Toneel alle ruimte gegeven om deze Faust, die zelden integraal wordt opgevoerd, compleet tot zijn recht te laten komen."

De theatermarathon Faust I? in regie van Johan Doesburg wordt na 25 jaar weer in Nederland opgevoerd. Een project waar een lange voorbereidingstijd aan ten grondslag ligt. Janine Brogt werkte maar liefst 7 maanden om de 12.111 verzen van Goethe's meesterwerk te vertalen en te bewerken. De cast van 15 acteurs is al maanden aan het repeteren en hebben al honderden mensen mogen ontvangen tijdens de openbare repetities. Sabine Snijders ontwierp 136 kostuums die variëren van chique 3-delige pakken tot bizarre kostuums voor trollen en heksen tijdens de walpurgisnacht (heksensabbat). Faust is actueler dan ooit met thema's als de menselijke hebzucht, de eeuwige strijd om macht, onze hang naar onsterfelijkheid en liefde, lust en geld.

http://www.nationaletoneel.nl/voorstellingen/faust/agenda