Gemeente Schouwen-Duiveland


Naturalisatiedag 2010

Publicatiedatum: 15 december 2010

PERSBERICHT

Datum

14 december 2010

Informatie

J. van Nieuwenhuijze,

tel. (0111) 452 232

GEMEENTE HEET NIEUWE NEDERLANDERS WELKOM

Woensdag 15 december wordt de nationale naturalisatiedag voor de 5 ^de keer in Nederland gehouden. Ook de gemeente Schouwen-Duiveland heet deze dag een aantal nieuwe Nederlanders welkom. Burgemeester G.C.G.M. Rabelink ontvangt deze dag omstreeks 10.15 uur ongeveer een aantal nieuwe Nederlanders. Dit gebeurt in kamer 1.30 van het gemeentehuis, Laan van St. Hilaire in Zierikzee.

Deze Naturalisatiebijeenkomst is in 2005 ingesteld om het verkrijgen van het Nederlanderschap extra glans te geven. Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit is immers meer dan alleen het bezit van een Nederlands paspoort. Het betekent ook dat de nieuwe Nederlander instemt met alle rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Dat houdt onder meer in dat de nieuwe Nederlanders stemrecht hebben.

Voor de ceremonie van woensdag 15 december is een gezin uit Azarbeidzjan en iemand uit Servië uitgenodigd. Zij krijgen deze ochtend hun Nederlanderschap bij koninklijk besluit uitgereikt.

In het gemeentehuis ontvangen ze een Nederlandse vlag als aandenken aan dit officiële moment. Aan de hand van een dvd maken ze bovendien kennis met Schouwen-Duiveland, hun nieuwe woonomgeving.

Aanvankelijk werd de nationale Naturalisatiedag op 24 augustus gehouden omdat op die dag de Grondwet (1815) in werking trad. Deze datum bleek in de praktijk niet handig, omdat deze middenin de zomervakantie valt. Er is nu voor gekozen om de landelijke Naturalisatiedag te verschuiven naar 15 december (Koninkrijksdag).