GroenLinks
Eurocrisis: regeringsleiders moeten vastberadenheid tonen

Het is tijd voor overtuigende actie van de Europese regeringsleiders om de euro veilig te stellen, vindt een meerderheid in het Europees Parlement, waaronder GroenLinks. "Tot nu toe staren de Europese regeringen naar de financiële markten als konijnen in de koplampen van een aanstormende truck", vindt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. De Europese regeringsleiders komen donderdag en vrijdag bij elkaar in Brussel om de eurocrisis te bespreken.

Permanent noodfonds niet genoeg

Eickhout vreest dat het in de steigers zetten van een permanent noodfonds voor eurolanden vanaf 2012, zoals de regeringsleiders hebben voorgenomen, niet volstaat om een volgende aanval van de financiële marken op zwakkere eurolanden te voorkomen. "De landen van de eurozone moeten bewijzen dat zij vastberaden zijn om de euro hier en nu te verdedigen. Anders voorzie ik ook volgend jaar weer een lange reeks van spoedvergaderingen over de euro", aldus Eickhout.
* Als eerste moet het tijdelijke noodfonds worden vergroot, stelt Eickhout. Dat maakt het onaantrekkelijk om te speculeren tegen Spanje. Een failliet van dat land zou alle Europese burgers veel duurder komen staan.

* Ten tweede moeten de landen van de eurozone (landen waar betaald wordt met de euro) besluiten om gezamenlijk staatsobligaties te gaan uitgeven, zogenaamde eurobonds. Door de financiële waarborg van alle eurolanden wordt de euro beter beschermd tegen speculanten.

Eurobonds met extra prikkels

Het is goed mogelijk om deze eurobonds zo vorm te geven dat de rente ook voor solide leners als Duitsland en Nederland laag blijft, legt Eickhout uit. Landen zouden eurobonds alleen mogen gebruiken voor het deel van de nationale staatsschuld dat onder de limiet van zestig procent van hun bruto nationaal product blijft. "Zo creëren we een extra prikkel voor landen om bovenmatige schulden terug te brengen." De eurolanden zouden volgens Eickhout tevens aan een strikt begrotingstoezicht moeten worden onderworpen: "Dat moet met een strenger sanctieregime dan de regeringsleiders in oktober hebben afgesproken. Daar koerst het Europees Parlement ook op aan."

Afwachten of leiderschap tonen

De Europese Commissie wil wel een voorstel indienen voor eurobonds, zo bleek vandaag in het debat met voorzitter José Manuel Barroso. "Maar Barroso durft niet zolang de regeringen nog verdeeld zijn", aldus Eickhout. "De vraag die premiers als Angela Merkel en Mark Rutte zich moeten stellen is of zij wachten met het doorhakken van de knoop totdat het water ons aan de lippen staat, of dat zij nu eindelijk eens leiderschap gaan tonen."