Stichting FOM 15 december 2010

Vijf Rubicon-subsidies voor de natuurkunde

vergroten Dr. Ewold Verhagen

FOM-onderzoeker ontvangt Rubicon-subsidie van NWO. NWO heeft deze week vijf Rubicon-subsidies toegekend aan natuurkundigen die over de grens willen kijken. Met Rubicon wil NWO pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers de kans geven om onderzoekservaring op te doen in het buitenland.

Dr. S.C.S. Lai (Universiteit Leiden) zal aan de Universiteit van Warwick (UK) individuele nanodeeltjes bestuderen, theoretisch biofysicus drs. J.W. van de Meent (Universiteit Leiden) zal aan de Columbia University (VS) statistische software ontwikkelen om eiwitten en moleculen te observeren, dr.ir. M. Poot (TU Delft) vertrekt naar Yale University (VS) en zal zich bezig houden met 'optica in beweging' en dr. V. Saggiamo komt van de Duitse Christian Albrechts Universität in Kiel en zal aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek doen naar het herkennen van eiwit oppervlakken met nanodeeltjes.

Rubicon-subsidie voor FOM-onderzoeker Ewold Verhagen Ook FOM-onderzoeker dr. Ewold Verhagen (AMOLF) ontvangt een Rubicon-subsidie. Hij gebruikt zijn subsidie om onderzoek te doen naar 'Licht en beweging' aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne in Zwitserland. Een lichtdeeltje dat op een object valt geeft het object een minuscuul duwtje. De onderzoekers laten met die lichtkracht microscopische glazen ringetjes en roostertjes trillen. Ze willen er bovendien de objecten mee afkoelen, totdat kwantummechanische fluctuaties zichtbaar worden. Ewold Verhagen won eerder dit jaar al de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs en de FOM Valorisatiehoofdstuk Prijs.

De volledige lijst van gehonoreerde aanvragen (31) en meer informatie over Rubicon vindt u op:
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8C5DDP