FloraHolland


Nieuw bestemmingsplan FloraHolland Eelde

Eelde, 15 december 2010 (persbericht) - In de raadsvergadering van de gemeente Tynaarlo is gisteravond het gewijzigde bestemmingsplan "FloraHolland" met algemene stemmen aangenomen. Aan de totstandkoming van dit bestemmingsplan is gedurende heel 2010 hard gewerkt door FloraHolland Eelde in samenwerking met Grontmij.

Bloemenveiling FloraHolland Eelde heeft al sinds de bouw van de huidige locatie (1977) te maken met hetzelfde bestemmingsplan ter plaatse. Hoewel het gebruikelijk is dat gemeentes elke tien jaar de bestemmingsplannen toetsen en aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden, is dat in het geval van het Bedrijventerrein "Eelde/De Punt" niet gebeurd. Dit heeft echter de ontwikkeling en uitbreiding van de bloemenveiling in de afgelopen decennia niet in de weg gestaan.

Alle uitbreidingen die FloraHolland de laatste jaren heeft gerealiseerd, zijn steeds met een ontheffing op dit oude bestemmingsplan geformaliseerd. De nieuwe uitbreiding die FloraHolland Eelde voor begin 2011 op het programma heeft, kan echter door gewijzigde wetgeving niet meer via deze ontheffing plaatsvinden. Vandaar dat FloraHolland gedwongen door de omstandigheden zelf heeft moeten investeren in het laten maken van een nieuw bestemmingsplan. Grontmij Groningen heeft hiervoor de benodigde expertise geleverd.

In het nieuwe bestemmingsplan zijn de vorige, onder ontheffing gerealiseerde bouwprojecten opgenomen en is de toekomstige uitbreiding voorbereid. Hierdoor staat FloraHolland weer helemaal gesteld voor de toekomst. Die toekomst begint al op 27 januari heel zichtbaar met de ingebruikneming van `projectieklokken' in de afmijnzaal van de bloemenveiling. Projectieklokken zijn de meest moderne veilingklokken van dit moment. Ze vervangen de elektronische klokken die momenteel gebruikt worden.