Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

...PUNT
15 december 2010

---

Wethouder Jesse Bos opent kunstproject ...PUNT

15 december 2010

Op vrijdag 10 december 2010 opende wethouder Welzijn, Zorg en Wijkzaken, Jesse Bos, om 17.30 uur 's avonds het kunstproject ....PUNT op de muur aan het Dijkgraafplein in woonwijk De Punt.

Twee avonden lang waren op deze muur korte dansfilms te zien. Films van onder meer Jacqueline Kooter, Relinde Moors, Matthijs Blonk en het Nationale Ballet werden vertoond in een setting van Rob Hagenouw. Het evenement is onderdeel van het Cinedans festival en luidde de start in van het kunstproject ....PUNT.

Wethouders Bos is enthousiast over het project: "Het punt dat de beide kunstenaars willen maken is dat de wijk De Punt van de bewoners is. Zij maken de wijk en dat is precies wat het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West wil stimuleren. Dat de bewoners uit De Punt door middel van dit project hun wijk omarmen. Met ....PUNT geven de kunstenaars een impuls aan de leefbaarheid van de buurt. De Punt wordt vernieuwd en dat levert veel op, maar brengt soms ook onzekerheid en onduidelijkheid met zich mee. ....PUNT creëert een tijdelijke ontmoetingsplek. De kunstenaars maken samen met de bewoners een programma, waar ze nieuwe talenten kunnen ontdekken. Het is voor iedereen uit de buurt, voor jong en oud."

Bewoners kunnen zelf ook initiatieven indienen bij de kunstenaars Holger Nikisch en Christiaan Mooij. Een kunstenaar heeft een eigenzinnige blik, en kan mensen anders, verder doen kijken naar de eigen leefomgeving en de openbare ruimte.

Het braakliggend terrein aan het Dijkgraafplein in de wijk De Punt is tot eind 2011 een tijdelijke ontmoetingsplek voor de wijk. Een beeldend kunstenaar en een theatermaker zijn uitgenodigd om de plek een jaar lang samen met bewoners tot leven te brengen. Onder leiding van Christiaan Mooij zal een dans- en bewegingsproject ontstaan en Holger Nickisch ontwikkelt tijdelijke ontmoetingsruimtes.

Vanaf het voorjaar 2011 zijn er minimaal twee maal per maand activiteiten. Bijvoorbeeld optredens door bewoners en professionele dansers, rondleidingen door de buurt, maar ook kookworkshops. Hoe het programma er precies uit zal zien, wordt bepaald door de interactie tussen de kunstenaars en bewoners, scholen en ondernemers. Meer informatie over dit project vindt u op http://www.cinedans.nl/.

Cinedans Jesse Bos

Cinedans Jess Bos

Foto: Jaap Wals fotografie

---