Artsen zonder Grenzen

Project voor verbetering mensonwaardige Griekse opvang

15-12-2010

Artsen zonder Grenzen heeft een hulpoperatie opgezet voor migranten en asielzoekers in de Griekse regio Evros. De detentiecentra waar de mensen worden opgevangen zijn overvol en de omstandigheden in de cellen mensonwaardig. In de afgelopen maanden is de toestroom van mensen zonder papieren uit buurland Turkije sterk toegenomen, tot zo'n 250 mensen per dag.

Onacceptabele omstandigheden

`De migranten hebben geen plaats om te slapen, ze mogen niet de binnenplaats op en velen van hen moeten weken of zelfs maanden in onacceptabele omstandigheden doorbrengen', zegt Ioanna Pertsinidou, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen.

Detentiecentra

Artsen zonder Grenzen kreeg in november toegang tot twee detentiecentra (in Venna en Fylakio) en drie bureaus van de grenspolitie (in Soufli, Tychero and Feres). De meeste van deze centra huisvesten twee tot drie keer de hoeveelheid mensen als waar ruimte voor is. Mannen, vrouwen, kinderen en minderjarigen zonder begeleiding verblijven in dezelfde cellen. Mensen moeten pal naast toiletten slapen. In detentiecentra met meer dan 100 mensen, zijn vaak maar 2 toiletten en 2 douches en er zijn veel te weinig schoonmaakmiddelen en zaken als zeep en shampoo.

Medische zorg

Er is medisch personeel aanwezig in de centra (waaronder artsen, verpleegkundigen en een psycholoog), maar hun aantal is veel te weinig om in de noden van de migranten te voorzien. De medische zorg schiet ook tekort omdat er geen vertalers zijn, er geen medische screening is van pas aangekomen migranten. Verder krijgen de migranten en asielzoekers nauwelijks informatie over hun status en het detentiesysteem zelf.

Hygiëne

Sinds begin december biedt een team van Artsen zonder Grenzen medische zorg in de regio Evros. Het team werkt ook aan het verbeteren van de leefomstandigheden en de hygiëne in de detentiecentra. Twee artsen behandelen in de bureaus van de grenspolitie in Tychero en Soufli patiënten met luchtwegontstekingen en huidinfecties, die het gevolg zijn van de primitieve leefomstandigheden. Een logistiek medewerker verbetert het sanitair in de gebouwen en het team deelt ook slaapzakken uit.

Rioolwater

`Wat we zien in de detentiecentra is nauwelijks te beschrijven', zegt Pertsinidou. `In het politiebureau van Soufli is maar plaats voor 80 mensen, maar soms zitten er meer dan 140 migranten vast. In Tychero, waar 45 mensen opgevangen kunnen worden, hebben we er 130 geteld. In Feres, waar plaats is voor 35 migranten, hebben we vorige week op donderdagavond 115 slaapzakken uitgedeeld. Eén vrouw, die een ernstige gynaecologische klacht had, vertelde ons dat ze alleen nog een slaapplek in de toiletruimte had kunnen vinden. In het detentiecentrum van Fyliako overstroomde vorige week een aantal cellen met rioolwater uit de toiletten. Artsen zonder Grenzen heeft gezorgd voor de desinfectie van de cellen en de toiletten. In Soufli, waar de winters streng zijn, werkt de verwarming niet en is er geen warm water.'

Verantwoordelijkheid

Artsen zonder Grenzen doet een beroep op de Griekse autoriteiten de opvang van asielzoekers en migranten onmiddellijk op een menswaardige manier te organiseren. De organisatie roept de lidstaten van de EU op te delen in de verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers in plaats van te focussen op restrictieve maatregelen, zoals de inzet van de FRONTEX grenspolitie.

Meer weten over projecten van Artsen zonder Grenzen voor migranten en asielzoekers