Maritieme Machtsspelletjes in de Indische Ocean

15/12/2010 13:25

The Hague Centre for Strategic Studies

Het zwaartepunt van economische en militaire activiteit verschuift naar de Indische oceaan. Het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) zegt in haar nieuwste rapport The Maritime Future of the Indian Ocean: Putting the G back into Power Politics dat in en rond de Indische oceaan de handels en politieke belangen van Amerika, opkomende Aziatische landen en Europa samenkomen en mogelijk botsen.

Door de Indische oceaan lopen 's werelds belangrijkste handels scheepvaartroutes. "Het strategische en economische belang van de scheepvaartroutes die door dat gebied lopen zal alleen maar toenemen," volgens de studie. Het gebied wordt ook geteisterd door regionale instabiliteit, piraterij en terrorisme. In de Indische oceaan botsen de geopolitieke belangen van India en China. Beide landen bouwen hun maritieme vloot in het gebied op een hun handelsroutes te beschermen.

De stabiliteit van de Indische oceaan is van groot belang voor de wereldeconomie en voor de groei in de opkomende Aziatische markten. Maar de knelpunten zijn zeer kwetsbaar voor aanvallen van piraten en mogelijk terroristen. Aanvallen kunnen een negatief effect hebben op olieprijzen en handel die op het laatste moment geleverd wordt.