Groen!

Europa wil mensenhandel aanpakken, helaas een beetje eenzijdig

door Bart Staes (Europese fractie) op 14 december 2010 in "Democratie en overheid"

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een nieuwe richtlijn om mensenhandel strenger aan te pakken, met onder meer hogere straffen voor daders van minstens vijf jaar cel.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) verwelkomt de richtlijn, maar vindt dat op veel punten de bescherming van slachtoffers tekort schiet en sterker verwoord kon worden.

De regels zullen gelden voor mensenhandel richting de prostitutie, maar ook voor uitbuiting in de bouwsector, de landbouw of in de huishoudelijke dienstverlening.

Het gaat om jaarlijks honderdduizenden slachtoffers van mensenhandel binnen de EU, in 43% voor de seksindustrie en in een derde van de gevallen voor het verrichten van onderbetaald, ongeschoold werk.

Staes: "Het doel van deze richtlijn was een zogenaamde holistische aanpak waarin drie punten centraal stonden: repressie, preventie en bescherming. Hoezeer ik ook deze richtlijn verwelkom, betreur ik het dat die in de bescherming van slachtoffers tekortschiet. Het ontbreken van het recht op een advocaat, gratis "juridisch advies" volstaat, en dat deze richtlijn met geen woord rept over het geven van zekerheid aan de slachtoffers van deze onmenselijke misdaad is een serieuze tekortkoming in deze richtlijn."

Staes: "We hebben in België, dat dankzij Payoke voorop liep in Europa, de ervaring dat als je slachtoffers geen waterdichte garanties, veiligheid en rechtszekerheid kunt bieden, je de georganiseerde misdaad achter mensenhandel moeilijk zult kunnen raken. Meestal zijn slachtoffers dan eenvoudigweg te angstig om te getuigen."

Een belangrijk discussiepunt bij deze richtlijn was het strafbaar stellen van gebruikers van diensten van verhandelde personen. De christendemocraten en de sociaaldemocraten waren hier voor, maar de Raad stemde tegen. Staes: "Ik ben blij dat er in de richtlijn geen directe verplichting voor de lidstaten staat om gebruikers van diensten strafbaar te stellen. Het lost namelijk niks op. Sterker nog, de kans dat bijvoorbeeld een verhandelde vrouw hierdoor in de illegale prostitutie terechtkomt wordt alleen maar groter. Daarnaast zou de absurde situatie ontstaan dat je strafbaar bent wanneer je bij een afhaalrestaurant eten koopt en zou moeten vermoeden dat bijvoorbeeld de kok of afwasser slachtoffer is geweest van mensenhandel."