Rijksoverheid


Het gaat goed met jongeren in Nederland

Toespraak | 15-12-2010

`Het gaat goed met jongeren in Nederland. Maar we willen dat het volgend jaar nog beter gaat. Daarom wil ik het bijvoorbeeld makkelijker maken om direct na school te kunnen sporten. Ook wil ik zorgen dat het veilig is om naar het sportveld te gaan, of een rondje te joggen.' Dat zei minister Schippers op 14 december 2010 op de Daltonschool in Den Haag toen zij het HBSC- rapport over de gezondheid van jongeren in ontvangst nam. Hieronder de uitgeschreven tekst van haar optreden.

Dames en heren,
jongens en meisjes,

Allereerst, hartelijk dank aan de onderzoekers van het Trimbos Instituut, de Universiteit van Utrecht en het Sociaal Cultureel Planbureau voor dit rapport over de gezondheid van jongeren in Nederland.

Al eeuwenlang wordt er geklaagd over de jeugd van tegenwoordig. Ik herinner me nog uit mijn studietijd dat zelfs de oude Grieken al zeiden dat het nooit meer goed kwam met de jeugd. Daar klagen we al honderden jaren over. En nu blijkt dat het heel goed gaat met jullie! Jullie ontbijten goed, roken minder. Bij jongeren boven de 14 jaar moeten we nog wel een zetje geven.

We hebben in Nederland namelijk de neiging om ons alleen te richten op de slechte dingen. Deze conclusies zijn heel goed. En zoals dat met goede uitslagen gaat, wil je het volgend jaar nog beter doen.

En wie moet dat dan gaan doen? Allereerst de jongeren zelf, en hun ouders.
Toen ik jong was - sprak de oude minister- hadden we minder geld om uit te gaan. Dan kon je hooguit twee biertjes kopen en dan was het klaar. Dat is nu heel anders. Jullie hebben gewoon meer geld te besteden en dat brengt meer vrijheid. Met vrijheid moet je kunnen omgaan. En daar moeten jongeren iets aan doen, én hun ouders en de overheid.

Sportvelden zijn steeds verder weg komen te liggen. Die sportvelden moeten naar de wijk. En de trapveldjes liggen vol met hondenpoep. En als het in de winter vroeg donker is, dan moet het veilig zijn om naar buiten te gaan. Als ik een rondje wil joggen moet ik veilig over een schone straat kunnen.

We moeten met z'n allen zorgen dat het voor iedereen makkelijker wordt om gezonder te worden en meer te bewegen. Bewegen is de enige oplossing als je te zwaar bent. Of je nou gaat voetballen, volleyballen of tennissen, als het maar iets is dat je leuk vindt.

Nog redelijk veel jongeren hebben last van overgewicht. Niet iedereen hoeft zo dun te zijn als Lady Gaga, maar het is wel lekker als je goed op gewicht blijft. Dan voel je je beter en is je hoofd lekker leeg.

Wat is nou belangrijk voor de overheid? Goede informatie. Ouders die weten dat alcohol veel slechter is voor de ontwikkeling van jongeren dan we altijd dachten. Daar moeten we samen mee aan de slag. Bijvoorbeeld via een JGZ-verpleegkundige op school. Heb je overgewicht? Hoe komt dat dan? Eet je misschien teveel chips? En weet je, toen ik op school zat, zijn mijn boterhammen ook wel eens in de prullenbak verdwenen. Dan ging ik naar een winkeltje om iets te kopen. De school kan een aanzet doen zodat jongeren zelf leren denken.

En als je sex hebt, doe je dat met of zonder condoom? Er moet informatie beschikbaar zijn. Ook over veilig vrijen maar ook over cannabisgebruik. Jongeren zijn vaak gevoelig voor de effecten van blowen. Dat levert geestelijk problemen op. En dat hebben we lange tijd onderschap. Stikkies nu zijn veel zwaarder dan toen ik jong was. Vroeger moest je er misschien tien roken om iets te merken, nu kan eentje al te veel zijn. Jongeren moeten daarover meer kennis krijgen en dat is een taak van de overheid.

Zelf wil ik de komende tijd echt iets doen om sporten direct na school makkelijker te maken. En als het gaat om alcohol. We hebben een wet die zegt: onder de 16 geen alcohol. Maar die wet moeten we ook handhaven. En dat gebeurt nog te weinig. Ik wil zorgen dat dat beter geregeld is. Daarvoor zal ik een voorstel aan de tweede kamer doen.

Zo dat lijkt me wel genoeg van mijn kant. Nu is het aan jullie, ik hoor dat jullie gaan debatteren. Veel succes!

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051