Gemeente Zaanstad

15-12-2010

Jongeren ontvangen brief burgemeester over vuurwerk

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar en hun ouders/verzorgers ontvangen deze week een brief van burgemeester Faber van Zaanstad over de regels rond het afsteken van vuurwerk. Met de brief wil de gemeente de jongeren waarschuwen dat overtreding van deze regels niet alleen gevaar kan opleveren voor mens en dier, maar bovendien veel overlast veroorzaakt.

De insteek van de brief is positief: vuurwerk is in eerste instantie leuk en feestelijk. Om gevaarlijke situaties en overlast zoveel mogelijk te voorkomen, gelden er regels. De politie zal dit jaar weer, in samenwerking met bureau Halt en de gemeente extra streng controleren en optreden tegen iedereen die deze regels overtreedt. Jongeren die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete of een alternatieve straf bij bureau Halt.

De regels op een rij:


- Vuurwerk mag alleen afgestoken worden op 31 december van 10:00 uur `s ochtends

tot 1 januari 02:00 uur 's nachts.


- Illegaal vuurwerk zoals strijkers, vlinders en lawinepijlen of zelfgemaakt vuurwerk zijn verboden.


- Je mag alleen vuurwerk kopen als je boven de 16 jaar bent en alleen bij officiële verkooppunten op 29, 30 en 31 december.

Op 7 december organiseert bureau Halt Zaanstreek Waterland een vuurwerkles voor leerlingen van groep 8 van basisscholen in Zaanstad, Oostzaan en Wormerland. De leerlingen krijgen les, zodat zij vervolgens hun klasgenoten kunnen voorlichten over de gevaren en regels rond het afsteken van vuurwerk.