Groen!

Vlaams Actieplan voor een duurzaam industriebeleid

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 15 december 2010 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

âVlaanderen: van industriële grijze muis naar groene tijger. Dat is de ambitie van ons duurzaam industrieplan,â stelt Vlaams fractieleider Filip Watteeuw. De Vlaamse Groen!-fractie heeft een actieplan opgesteld met tien concrete initiatieven voor de Vlaamse overheid en duidelijke doelstellingen voor maar liefst 16 industriële sectoren om eindelijk de omslag van Vlaanderen Transitland naar Vlaanderen duurzaam industrieland te maken. Zoân omslag creëert een win-win: het zorgt voor duizenden jobs en maakt tegelijkertijd onze manier van produceren duurzamer.

Is er nog een toekomst voor Industrie in Vlaanderen? Volgens Groen! wel. Meer nog, Groen! beschouwt de industriesector als een belangrijke schakel van de groene transitie. De Vlaamse regering heeft dan wel een groenboek opgesteld voor de Vlaamse industrie maar dat focust zich vooral op behoud en op Vlaanderen Transitland als motor voor de economische relance.

Fractieleider Filip Watteeuw die het actieplan heeft opgesteld: "De nieuwe ontwikkelingen van de toekomst, de groene ontwikkelingen, zijn nog niet voldoende gekend door de Vlaamse regering. Ze komt niet verder dan inspanningen op vlak van energie-efficiëntie. Nochtans zou een goed uitgekiend en modern duurzaam industriebeleid Vlaanderen heel wat opleveren: vele duizenden niet delokaliseerbare jobs, een voortrekkersrol op vlak van innovatie en ontwikkeling, verzekerde inkomsten en uiteraard: een beter leefmilieu."

De uitgangspunten van het groene industriebeleid zijn:een duidelijke keuze voor `schoon', `slim' en `sociaal' en een leidende rol voor de overheid die tal van initiatieven kan nemen om de uitbouw van een duurzame industrie te stimuleren. Groen! benadrukt het belang van groene KMO's om die groene industrie effectief uit te voeren en te zorgen voor duizenden niet delokaliseerbare groene jobs.

Vetrekkend van 10 concrete maatregelen die de Vlaamse overheid kan nemen (een Vlaams Top Runner Model, ecologiesteun, investeringen in onderzoek en ontwikkeling, duurzame bedrijventerreinen , groene aanbestedingen, groene export, dematerialisatie, het bevorderen van lokale productie,...) heeft Groen! voor maar liefst 16 sectoren een toekomstbeeld met duidelijke doelstellingen uitgewerkt. Enkele voorbeelden:

* Beton is vandaag niet het meest milieuvriendelijke materiaal. Door het slim gebruik van vulstoffen, meer recycling van grondstoffen en de ontwikkeling van ultra-high density beton kan hier verandering in komen.

* De energie-efficiëntie van de ICT-sector kan toenemen met een factor 1000 op 5 jaar tijd. Met het `Green Touch'-initiatief van de Bell laboratoria is daar de eerste aanzet toe gegeven.
* de overstap van traditionele petrochemische nijverheid naar een duurzame chemie op basis van hernieuwbare grondstoffen afkomstig uit de plantenwereld is veelbelovend. De chemische sector zet met het FISCH-project (Flemisch Strategic Initiative for Sustainable Chemistry) zelf al stappen naar duurzaamheid.

"De toekomst klopt aan de deur, maar de Vlaamse regering geeft niet thuis. In Duitsland is de sector van de hernieuwbare energie nu al goed voor 340.000 jobs. De Vlaamse koepel van technologiebedrijven Agoria schat het aantal mensen dat nu al werkt in de sector van de hernieuwbare energie (zon, wind, biomassa) in Vlaanderen op slechts 4.600. Maar ze voorziet wel een potentieel van meer dan 33.000 jobs. Groen! wil dit potentieel en het potentieel in de 15 andere sectoren maximaal verzilveren. Daarom ons actieplan voor een duurzaam Vlaams industriebeleid, een duidelijk win-winplan dat duizenden en duizenden jobs zal opleveren en tegelijkertijd de impact op onze leefomgeving verkleint," besluit Watteeuw.

Klik hier om het volledige plan na te lezen

Contact: Filip Watteeuw -