Stadsdeel Amsterdam-Noord

Noordse nieuwbouw breekt alle records

15 december 2010

2010: 900 huizen in aanbouw

Van Nieuwendam tot aan de Banne, van Overhoeks tot Elzenhagen: overal wordt flink geheid in Noord. Afgelopen maandag startte de bouw van het wijkwinkelcentrum Waterlandplein met daarbij 311 woningen. Eind december volgt de start bouw van het wijkcentrum Bezaanjachtplein in de Banne. Naast winkels en voorzieningen zoals een bibliotheek en gymzaal, komen hier 200 woningen. Totaal zijn er eind 2010, 904 Noordse huizen in aanbouw. Het oude record stond op 536 woningen en dateert uit 2007.

Vorige week begon de bouw van het Marjoleinterrein; vandaag startte de volgende fase van de vernieuwing van de Schepenlaan en binnenkort wordt de eerste paal geslagen van de Zeearend/ Willem Barendtz op Overhoeks. Stadsdeelvoorzitter Rob Post en portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling/ Wonen, Kees Diepeveen zijn trots op het record. Rob Post: "De cijfers illustreren de in het coalitieakkoord neergelegde ambitie: doorgaan met bouwen en het afronden van de stedelijke vernieuwing van de Banne en Nieuwendam".
Kees Diepeveen: "904 woningen is maar liefst 45% van de stedelijke nieuwbouwproductie. Daarmee laten we zien hoe goed de kansen zijn voor stedelijke vernieuwing in Noord; met veel variatie en altijd de nabijheid van water en groen".

Variatie

In Amsterdam-Noord wordt voor ieder wat wils en voor elke beurs gebouwd. Het stadsdeel streeft naar zo gevarieerd mogelijke wijken. In elk nieuwbouwproject komen tenminste 30 % sociale huurwoningen. Rob Post: "Of het nu gaat om een woning op Overhoeks, een huis met tuin in Elzenhagen Noord of een appartement in Noordermare, Nieuwendam: de verkoop loopt goed. Wij bouwen voor de markt". Kees Diepeveen: " Op het Marjoleinterrein kwam ik nieuwe bewoners uit de hele stad tegen. Steeds meer mensen uit de hele stad ontdekken Noord dus als aantrekkelijk leefgebied".

Rob Post, Maarten van Poelgeest en Kees Diepeveen voor de thermometer

Thermometer

Bij de ingang van het stadsdeelhuis hangt de komende maand een thermometer waarop de woningproductie 2010 voor Noord is af te lezen. De cijfers zijn spectaculair. In 2001 waren er maar twee woningen in aanbouw, nu zijn dat er dus meer dan 900.
Op 11 januari 2011 worden alle lopende nieuwbouwprojecten gepresenteerd in Noordnieuws.