Federale regering Belgie


Justitie

Detentie in humane omstandigheden

Minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft de ministerraad een stand van zaken gepresenteerd van de uitvoering van het masterplan 2008-2012-2016 voor een gevangenisinfrastructuur in humane omstandigheden (zie ook ministerraad 18 april 2008).

Het renovatieprogramma voor het herstel van bestaande detentieplaatsen is goed opgeschoten. De meeste renovatiewerken zijn uitgevoerd. De uitbreiding van capaciteit op bestaande sites is eveneens uitgevoerd of de werken zijn lopende.

Voor de nieuwe Forensische Psychiatrische Centra in Gent, Antwerpen, Achêne, Dendermonde, Beveren, Leuze-en-Hainaut en Marche-en-Famenne is het einde der werken gepland voor 2013.

Voor de nieuwbouw in Antwerpen wordt binnenkort een site uitgekozen. Voor de nieuwbouw ter vervanging van de site Sint-Gillis/Vorst en Berkendael werd een geschikte lokatie gevonden. De geplande datum voor het einde der werken is 2016. Op de site van Paifve wordt een nieuwe inrichting voor maximum 450 plaatsen gebouwd ter vervanging van de site van Lantin.