Gemeente Breda

Uitreiking Marten Toonderprijs bij opening Stripfestival Breda

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst, de Stichting Strips in Beeld en Gemeente Breda

In 2010 werd de Marten Toonderprijs in Groningen uitgereikt aan striptekenaar Jan Kruis, schepper van Jan, Jans en de kinderen. In 2011 is voor de stad Breda gekozen.

Daar is alle reden voor, want daar vindt dan het Stripfestival Breda plaats.

Wilbert Willems cultuurwethouder in Breda: âWe zijn erg blij dat de Marten Toonderprijs wordt uitgereikt bij het Stripfestival Breda. Dit grootschalig festival in de binnenstad sluit prima aan bij onze ambitie om een stad te zijn van beeldcultuur en erfgoed.â

Het festival in Breda duurt van 9 tot en met 11 september en speelt zich af op verschillende locaties in de stad: in het Chassé Theater, het Stadskantoor, het Graphic Design Museum, De Grote Kerk en het Centrum voor Beeldcultuur. Op die plekken komen gespecialiseerde markten, exposities en presentaties.

De strip is een populaire vorm van beeldcultuur, die op dit moment een bijzondere ontwikkeling doormaakt. Stripfestival Breda en de Stichting Strips in Beeld willen een jaarlijks evenement grondvesten met de ambitie alle facetten van het beeldverhaal en haar ontwikkeling te belichten: van strip tot graphic novel; van mainstream tot avant-garde, met werk van jong talent en veteranen.
De Stripdagen werden na de sluiting eind jaren negentig van Congrescentrum Het Turfschip erg gemist in Breda. De afgelopen twee jaar kwam er een Stripbeurs voor in de plaats en volgend jaar dus het Stripfestival in de binnenstad.

Jan Kruis was in 2010 de eerste striptekenaar die de Marten Toonderprijs won. De prijs van 25.000 euro, is ingesteld door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst om striptekenaars te eren, die met hun oeuvre een bijdrage hebben geleverd aan de strip en het Nederlands cultureel erfgoed.
Wie zitting neemt in de jury wordt later bekendgemaakt door de âintendant stripsâ van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB).

Breda/Amsterdam, 15 december 2010