Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Utrechtse bagger aan wethouder De Rijk

Waterschap overhandigt laatste schep Utrechtse bagger aan wethouder De Rijk

Publicatiedatum : 15 december 2010

Het baggeren van de Utrechtse grachten is bijna klaar. De stadswateren zijn allemaal weer mooi schoon en op diepte. Als slotakkoord van deze grote klus heeft de Utrechtse wethouder Mirjam de Rijk gisteren van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een symbolische laatste schep bagger gekregen. Zij kreeg deze laatste schep, netjes verpakt in een perspex kubus, uit handen van hoogheemraden Jan Reerink en Huub van der Maat.

Reuzenklus

Het baggeren van de binnenstad van Utrecht is onderdeel van een groot baggerproject in de stad Utrecht, waar het waterschap in totaal drie en een half jaar aan heeft gewerkt. Na de Oudegracht staan in 2011 nog twee klussen, fort Blauwkapel en de Kruisvaart, op het programma. Het baggeren van watergangen is nodig, omdat het water steeds ondieper wordt door bladval en afgestorven plantenresten. Hierdoor wordt de doorstroming van het water minder goed en komt de waterkwaliteit in gevaar. Ook de doorvaart voor bijvoorbeeld rondvaartboten wordt op den duur gehinderd. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen.

Heel veel puin en andere rommel

Het waterschap heeft bij het schoonmaken van de grachten helaas niet alleen maar bagger uit het water gehaald. Er is in totaal ook maar liefst 5500 ton puin uit het water gevist: bouwafval als bakstenen, stoeptegels, pvc-buizen enzovoorts. Scheepsladingen vol heeft het waterschap afgevoerd. Daarom duurt de klus ook wat langer dan gepland, tot in de derde week van januari.

Leefbare stad

Wethouder en hoogheemraden spraken tijdens de overhandiging hun wens uit om de wateren voortaan schoon te houden. Reerink: "Ik ben blij dat het water in Utrecht weer mooi schoon en op diepte is. Ik hoop dat we er met elkaar voor kunnen zorgen om dat heel lang zo te houden. Want schoon water is gezond water en dat is goed voor een leefbare stad."