Provincie Utrecht

Afbeelding Wilhelmina in Paushuize

Muurschildering van Koningin Wilhelmina ontdekt in Paushuize

In Paushuize, aan de Kromme Nieuwegracht in de Utrechtse binnenstad, is tijdens de renovatie en restauratiewerkzaamheden van de Spiegelzaal een muurschildering ontdekt van Koningin Wilhelmina als 10-jarig meisje. "Opnieuw een stukje bijzonder cultureel erfgoed", aldus gedeputeerde Binnekamp.

De vondst werd gedaan in de Spiegelzaal, die in 1829-1832 is aangebouwd als Statenzaal. Na het besluit om Paushuize te restaureren, is gezocht naar oude afbeeldingen van het pand. In het Utrechts Archief zijn foto's gevonden uit de 19de eeuw waarop de Spiegelzaal goed te zien is. Uit deze archiefbeelden blijkt onder andere dat de muren en het plafond in originele staat veel meer kleur, versieringen en prachtige details hebben dan gedacht. Op een van de foto's is te zien dat er een portret zichtbaar is waar vroeger het haardscherm zat. Nadat het stucwerk voorzichtig werd weggehaald, kwam de muurtekening van Koningin Wilhelmina tevoorschijn.

Aanleiding

Toen in 1890 Koning Willem III stierf volgde Koningin Wilhelmina op 10 jarige leeftijd haar vader op als staatshoofd. Ter ere van die opvolging is waarschijnlijk de muurschildering gemaakt. Het is één van de vele bijzondere vondsten die tot nu toe in Paushuize zijn ontdekt. Al eerder gaf gedeputeerde Binnekamp, die opdracht heeft gegeven voor de renovatie, aan dat Paushuize één van de pareltjes van de provincie Utrecht is en hij het belangrijk vindt dat dit culturele erfgoed goed onderhouden wordt en bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Binnekamp: "Ik ben verheugd dat er zoveel mooie schatten blootgelegd worden in Paushuize en we daarmee de geschiedenis voor iedereen tastbaar kunnen maken. Want cultureel erfgoed, dat is van ons allemaal."

Voor persinformatie:
marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07 of 06 - 18 30 04 72