FloraHolland


FloraHolland-maandbericht november 2010

FLORAHOLLAND (15 december 2010) -
November kende redelijk voorvarende afzet
Het weer liet het in november wat afweten. Het begin van maand was vrij zacht; halverwege werd de kust geteisterd door een forse storm en het einde van de maand vanaf de 26e had Europa last van vorst en sneeuw. Tot ver in november wist de veilingomzet gelijke tred te houden met de voorgaande maanden, maar toen aan het einde van week 47 het weer omsloeg, de wegen in Europa slecht begaanbaar werden en de markt- en straathandel als gevolg van koude weer niet meer mogelijk was, liep de achterstand snel op. Monetair gezien verkeren een paar EU-landen in zwaar weer en het Engelse pond en de US-dollar hebben het moeilijk ten opzichte van de Euro. Dit alles legt wat druk op de markt. Uiteindelijk werd de maand afgesloten met omzetstijging van 7,5% bij een iets kleinere toename van het aantal stuks (+7,3%). De middenprijs kwam uit op EUR 0,348.

Bloemen plussen ruim 4% in omzet
Langzaam kruipen de typische seizoenbloemen als Tulpen en Amaryllis weer omhoog in de top 10 over november. Laatstgenoemde bloem scoorde met EUR0,864 een hogere middenprijs dan in de vergelijkbare maand van 2009 bij bijna 2% meer stelen. Ook Cymbidium piekte in prijs; hier lag echter een ruim 10% kleiner veilingaanbod aan ten grondslag. Hoe anders was dat bij Lisianthus! De aanvoer hiervan steeg met 41,8% ver bovengemiddeld. De middenprijs kwam hierdoor onder forse druk te staan en viel met EUR0,28 ca. 6 cent lager uit dan in 2009. Ook de Pluischrysanten maakten een duikeling van ruim 9 cent naar EUR0,371. Hier groeide het aanbod 23,4%. De Rozen wisten zich -ondanks een flinke groei van het aanbod (13,2%)- redelijk goed te handhaven; de middenprijs zakte een halve cent in vergelijking met november '09. De omzet van de groep snijbloemen steeg 4,1% bij 7,5% meer stelen. De middenprijs lag met EUR0,224 een halve cent hoger.

Kamerplanten scoren bovengemiddeld
Ook in de groep kamerplanten is er weer volop plaats voor de bekende seizoenproducten als Kerstster, Amaryllis en Pothyacinth. Deze producten kenden een positiever afzetpatroon dan vorig jaar. Met name de Poinsettia sprong eruit: het aanbod was ruim 35% groter dan in november '09 en met een middenprijs van EUR1,06 werd dit product ook nog eens 6,5 cent beter betaald! Onbetwiste nr. 1 in deze groep, Phalaenopsis, kende eveneens een goede maand. Hiervan kwam 7,6% meer aanbod op veilingen tegen een prijs ruim boven de 4 euro-grens, krap 4 dubbeltjes meer dan vorig jaar. Ook Anthurium deed goede zaken in november. Bij een groter veilingaanbod (+10%) werden hogere middenprijzen genoteerd. Cyclamen daarentegen, had te kampen met een te sterke groei van het aanbod (+21%); hier deed de prijs een stap terug. November was voor de kamerplanten een relatief goede maand. De verkopen vielen 12,2% hoger uit bij 4,1% meer stuks. Gemiddeld bracht een plant EUR1,50 op; ca. 11,5 cent meer dan in november '09.

Tuinplantenseizoen nadert einde
Het tuinplantenseizoen loopt langzaam naar het einde. November kende nog een positief verloop. De omzet van deze groep steeg 14,2% bij 12,8% meer stuks. De middenprijs kwam uit op EUR0,908; bijna 3 cent hoger dan vorig jaar. Helleborus is de belangrijkste seizoen-tuinplant. Zowel aanbod als omzet stegen zeer fors. De overige tuinplanten vertoonden een meer regelmatige ontwikkeling.