High Tech Campus Eindhoven spil in groeiend zonne-energie netwerk

15/12/2010 17:04

High Tech Campus Eindhoven

Van Lichtstad naar Zonneregio

Eindhoven, 15 december 2010 - Nederland begint wereldwijd positie te verwerven op het gebied van zonne-energie. In Zuidoost-Nederland, en op High Tech Campus Eindhoven in het bijzonder, bevinden zich een groot aantal industriële bedrijven en onderzoekspartijen met activiteiten in Solar Energy. Nu deze markt aantrekkelijke groeiscenario's laat zien, slaan de spelers in toenemende mate de handen ineen. De combinatie van gezamenlijke kennis en infrastructuur van deze bedrijven en instituten met de wil om samen te werken, biedt de Nederlandse kenniseconomie belangrijke kansen.

Met de recente komst van OM? (onderdeel van het Indiase Moser Baer Technologies) naar High Tech Campus Eindhoven krijgt het spelersveld op het gebied van zonne-energie opnieuw versterking. Inmiddels hoort onderzoek naar en ontwikkeling van zonne-energiesystemen bij zo'n tien procent van de 90 bedrijven op het terrein tot de kernactiviteiten.


- OM?, o.a. fotovoltaïsche zonnecellen


- Holst Centre, open innovatie instituut dat onderzoek doet naar thinfilm-zonnecellen


- TNO, onderzoek naar nieuwe energiebronnen


- MiPlaza, testen van materialen


- Philips Research, onderzoek naar verschillende typen zonnecellen


- Free Energy Consulting, ontwerper van industriële roadmap Solar Energy in Zuidoost-Nederland


- ECN (Energie onderzoeksCentrum Nederland)


- SunCycle, brengt op korte termijn een concentrator-zonnepaneel op de markt

Daarmee is Energy één van de belangrijkste onderzoekspijlers van High Tech Campus Eindhoven.

Solliance

Een aantal van deze bedrijven verenigde zich op 1 juni 2010 in Solliance, een R? samenwerkingsverband opgericht door ECN, TU/e, TNO en Holst Centre, met als doel om onderzoek en ontwikkeling gericht en efficiënt te laten plaatsvinden en de regio te profileren als expertgebied zonne-energie. Daartoe zal Solliance eigen onderzoeksprojecten starten en trachten de Nederlandse overheid te betrekken bij de ontwikkelingen.

Kennisnetwerk

Naast bedrijven met zonne-energie als kernactiviteit groeit het netwerk van kennisproviders en toeleveranciers met sprongen. Bedrijven met expertise op terreinen zoals halfgeleiders, thin-film oplossingen, materialen en processen. Steeds meer technologiebedrijven herkennen de kansen die deze markt te bieden heeft. Deze tendens wordt onderstreept door de overweldigende belangstelling die de vandaag georganiseerde Solar Technology workshop op High Tech Campus Eindhoven oogstte: ruim 350 deelnemers bezochten het evenement gericht op kennisdeling en het inzichtelijk maken van de waardeketen.

Hot

Zonne-energie is hot en de regio Zuidoost-Nederland is uitstekend uitgerust om te komen met duurzame nieuwe oplossingen om zonlicht effectief om te zetten in bruikbare energie voor consument en bedrijf. Samen kunnen de spelers het verschil gaan maken en een positie op de wereldmarkt veroveren. Clusters zoals Solliance en High Tech Campus Eindhoven helpen om de krachten te bundelen.

http://www.hightechcampus.nl


Noot voor de redactie: