Ingezonden persbericht


Nr. 259
Hilversum, donderdag 25 november 2010

VOLENDAM 10 JAAR NA DE BRAND
Woensdag 15 december om 20.25 uur op Nederland 3

Inmiddels is het alweer 10 jaar geleden. Tijdens de oudejaarsnacht van 2000 op 2001 breekt er brand uit in het Volendamse café 't Hemeltje. Veertien jongeren overleven de ramp niet. Zo'n 180 jongeren raken ernstig gewond. Op de Nationale Herdenkingsavond in 2001 besteedde het EO-programma Jong aandacht aan deze ramp. Na tien jaar is het programma terug in het vissersdorp voor bijzondere gesprekken met deze jongeren over hun leven toen en nu.

In de Jong-uitzending van 2001 vertelden ooggetuigen hun persoonlijke verhaal. Een jaar later stond de ramp opnieuw centraal in Jong. Toenmalig presentator Marc Dik ging in gesprek met slachtoffers van de brand. Nu, tien jaar later draagt de huidige presentator, Manuel Venderbos, het stokje éénmalig over aan zijn voorganger.

In de Jong-special van 15 december praat Marc Dik opnieuw met overlevenden. Hoe gaat het nu met hen? Inmiddels zijn zij geen tieners meer, maar volwassenen die midden in het leven staan. Studeren, een baan, een eerste eigen huis en... verkering. Zo ontmoet Marc ook de ernstig verbrande Marga. Zij heeft ondertussen 'de liefde van haar leven' gevonden en gaat binnenkort trouwen. "Mijn belangrijkste les is dat je blij moet zijn met wie je bent. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Als je blij bent met wie je bent en niet wilt ruilen met een ander, dan heb je eigenlijk het mooiste leven. Ik zou met niemand willen ruilen", aldus Marga.

Expositie 'De Kracht Van Volendam'
Na de uitzendingen in 2001 bood een anonieme kijker de jongeren aan om op wintersport te gaan. Een grote groep slachtoffers vertrok naar de sneeuw en fotografe Suzan van de Roemer reisde met hen mee. Ook zij raakte onder de indruk van de veerkracht van de Volendamse jongeren en opperde het idee voor een foto-expositie. 27 Jongeren poseerden voor haar camera. Nu, 10 jaar na de ramp, bundelen Jong en Suzan opnieuw de krachten. Vanaf 3 december is de nieuwe foto-expositie van Suzan van de Roemer 'De Kracht van Volendam - 10 jaar later' te zien in de Melkweg in Amsterdam.


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht