Gemeente Den Haag

Haags topsportbeleid werpt vruchten af

Gepubliceerd: 15 december 2010 Laatste wijziging: 15 december 2010

De gemeente Den Haag heeft zich de afgelopen jaren met succes ingezet voor topsport. Dat blijkt uit de evaluatie van het Plan van aanpak Topsport 2008-2010, uitgevoerd door het adviesbureau BMC.

Door te investeren in ondersteuning voor talenten en topsporters, het binnenhalen van grote (inter)nationale topsportevenementen en investeringen in topsportaccommodaties, zet de stad zich steeds meer op de nationale en internationale topsportkaart. Sportwethouder Karsten Klein wil het topsportbeleid van 2011 tot en met 2014 dan ook voortzetten.

Speerpuntsporten

Het topsportbeleid richt zich op zeven `speerpuntsporten': zeezeilen (inclusief surfsporten), beachsporten, hockey, voetbal, schaatsen, tennis en lange afstandslopen. Daarbij werkt de gemeente Den Haag nauw samen met partners waaronder de Haagse onderwijsinstellingen, de Nederlandse Volleybalbond, KNVB Beach Soccer en het Watersportverbond.

Er is sterk geïnvesteerd in ondersteuning van topsporters, erkende topsport verenigingen en nationale en regionale trainingscentra. Den Haag was gaststad van grote (inter)nationale sportevenementen zoals het WK-470 zeilen, de World Tour Beachvolleybal, de Euro Beach Soccer League en het WK-kunstrijden voor junioren. De gemeente investeerde in sportaccommodaties, zoals het beachstadion, een indoorhal beachsporten en een zeilcentrum. In het Zuiderpark komt een nieuw topsport- en onderwijscomplex (Sportcampus Zuiderpark) en Ypenburg krijgt een overdekt 50-meterwedstrijd/trainingszwembad (Het Hofbad).

Haags Goud

Wethouder Karsten Klein (Jeugd, Welzijn, Sport): "Het gaat goed met de Haagse sport. We organiseren mooi evenementen. Den Haag krijgt steeds meer een echt sportklimaat. In Den Haag houden we niet van een zesjescultuur. We gaan we voor Goud, Haags Goud!"

Het topsportbeleid sluit aan op de speerpunten uit het collegeakkoord. Hierin is onder meer opgenomen dat Den Haag steun geeft aan talenten, topsporters en organisaties. Volgens het akkoord moet Den Haag in 2014 op de kaart staan als sportieve wereldstad aan zee. Daarbij hoort een topsportklimaat met een cultuur van presteren en excelleren.