Ingezonden persbericht


Persbericht van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Lekker eten tijdens de feestdagen

December 2010

Veel mensen nemen zich voor op de feestdagen bewuster te eten, keuzes te maken en ook te genieten. Nog meer mensen nemen zich voor in het nieuwe jaar gewicht te verliezen.

In deze tijd heel begrijpelijk, want het aantal personen met overgewicht groeit nog altijd onder de Nederlandse bevolking.

Hoe zorg je dat je kunt genieten van de goede sfeer tijdens deze feestmaand, je lekker mee-eet en toch niet aankomt of zelfs gewicht zal verliezen? En hoe houd je dit in het nieuwe jaar vol?

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten helpt u graag op weg! Echter, geen mens is gelijk en ook elk lichaam reageert anders op voeding. Om tot een optimaal resultaat te komen heeft u advies op maat nodig. Maak daarvoor eens een afspraak met een diëtist bij u in de buurt. Dat kan zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts. De diëtist zal onderstaande adviezen graag met u doornemen en u helpen dit te integreren in uw leven zodat uw gewicht zal stabiliseren of afnemen, en daarmee uw gezondheid toeneemt.

Elke verandering is er één! Verwacht niet teveel van uzelf, zet steeds een volgende stap en op termijn zult u merken dat wat eerst moeilijk was een nieuwe gewoonte is geworden!


1. Neem u voor bewuster te eten. Voer een verandering door die u uw leven vol gaat houden. Stop niet nu met alle lekkers, maar leer keuzes te maken en blijf genieten.


2. Bent u echt te zwaar? Dan is de kans dat u een slanke den wordt heel klein. Echter: indien u overgewicht heeft is elke kilo die u aan gewicht verliest is goed voor uw gezondheid en u zult merken dat u zich hierdoor ook gezonder voelt!


3. Houd bij wat u eet, zo krijgt u inzicht in de voedingsmiddelen die extreem vertegenwoordigd zijn (dit kan snoep zijn, maar ook bijvoorbeeld te veel vlees bij de warme maaltijd). Dat helpt u bij het maken van de keuze hoe u minder kunt gaan eten.


4. Bedenk dat u de meeste calorieën krijgt uit de tussendoortjes en niet uit het (kerst)diner zelf.


5. Maak vooraf een keuze in wat u wel of niet gaat eten, en hoeveel u van plan bent te eten.


6. Een wandeling voor het eten verhoogt de stofwisseling en de wandeling wordt aantrekkelijker bij de gedachte dat er thuis iets lekkers wacht.


7. Het calorierijkste deel van de maaltijd is vaak het nagerecht. Kies daarvoor iets kleins, of drink bijvoorbeeld een kopje espresso.


8. Wijn en andere dranken die alcohol bevatten zijn erg calorierijk. Drink daarom naast uw glas wijn twee glazen water.

Op de website www.nvdietist.nl vindt u een diëtist die bij u in de buurt werkzaam is. Indien er sprake is van een medische indicatie heeft u recht op vergoeding van maximaal vier uur dieetadvisering op grond van uw basisverzekering.

Bijlage: patiëntenfolder Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Noot voor de redactie,