Mark Rutte moet nu Europa redden


Geen zachte euro-heelmeesters die stinkende wonden maken

DEN HAAG, 20101215 -- De Politieke Vereniging Directe Democraten ( FAMILIA ) wil dat de reddingsoperaties in Europa samengaan met het maken van schoon schip op financieel en fiscaal gebied. Minister President Mark Rutte is in staat op de EU-top van 16 en 17 december 2010 alle regeringsleiders mee te krijgen in het maken van schoon schip. De manier waarop dat moet gaan gebeuren is al vastgelegd in een document. De inhoud van het document is geheim gehouden.

Voorafgaand aan de EU-top wordt door Stef Blok ( VVD ) een aansporing gegeven, waardoor Mark Rutte gesteund wordt in het maken van de juiste keuzes bij de redding van de euro.

Blok : 'Je moet laten zien dat het echt menens is, zodra er signalen komen dat afspraken niet worden nagekomen. Niet om probleemlanden in Europa zoals Ierland en Griekenland dwars te zitten, maar om gezamenlijk uit deze verschrikkelijke crisis te komen.'

Blok wil eerst stappen zetten voor hij meegaat in de oproep van ECB-president Jean-Claude Trichet om het noodfonds uit te breiden: 'Eerst moeten de afspraken worden nageleefd. Daar ben ik nu mee bezig. Praten over het verhogen van noodfondsen terwijl de afspraken nog niet nageleefd worden, is onjuist.' Ook minister van FinanciŽn Jan Kees de Jager vindt een verhoging van het noodfonds 'niet aan de orde', zo laat zijn woordvoerder weten.

Uitbreiding noodfonds

Trichet riep de eurolanden gisteren op hun noodfonds van € 440 mrd uit te breiden. Ook moeten de eurolanden dat geld volgens Trichet breder inzetten dan alleen voor noodleningen aan landen bij een dreigend faillissement.

In Brussel wordt besproken of het fonds kredietlijnen kan uitzetten voor eurolanden die op dit moment nog niet in financieringsproblemen zijn.

ECB-bestuursleden riepen de regeringsleiders vorige week op om niet alles aan de centrale bank over te laten.

Bij het zoeken naar de juiste oplossing voor de crisis zal niet voorbijgegaan kunnen worden aan de waarschuwingen die gegeven zijn met betrekking tot enorme geldstromen die niet zichtbaar zijn.

Er zijn 570 miljoen biljetten van EUR 500 in omloop waarvan het gebruik duister is.

Achtergronden op www.30miljard.nl .